1 maart 2014

Iris reticulata in de schemer

Iris reticulata tussen Helleborus

De Iris reticulata is intussen al door menig tuinier ontdekt als een prachtige smaakmaker in het voorjaar. Deze kleinblijvende iris combineert goed met heel wat andere lentebloeiers zoals het speenkruid, kleine maagdenpalm, Helleborus, krokussen of het loof van de Italiaanse aronskelk. Bij het vallen van de avond heb ik er los uit de pols enkele foto's van genomen zodat er wat David Hamilton-sluier in de prenten sluipt. Gecombineerd met een roze Helleborus geeft dat een kleurenpalet dat me wel bevalt. Het is zo één van die planten die in elke tuin wel zijn plaatsje verdient. Bovendien zijn de bollen ervan spotgoedkoop zodat je met weinig geld toch een hele oppervlakte kleur kan geven. De bollenkweker van mijn planten raadde me aan om ze veel licht te geven maar ze wel uit de volle zon te houden. De bodem mag niet uitdrogen.

Iris reticulata bij valavond ingeblikt waardoor het (zonder nabewerking) wat op een aquarel gelijkt.
Een truc gelijk zovele. Toegegeven,  je moet er voor zijn.

5 opmerkingen:

 1. Mooie planten en mooie foto's. 'k Had die vroeger ook staan, maar ondertussen zijn ze allemaal verdwenen. Ze stonden wel in volle zon, dus misschien is dat de reden. Komend najaar ga ik ze eens op een andere plaats proberen (als ik er dan nog aan denk).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welkom terug zandeik, ik merk dat je terug aan 't bloggen bent. Fijn, tot weldra.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bealve enkele madeliefjes en hier en daar een paar halfslaperige crocussen en sneeuwklokjes is er bij mij ondanks de vervroegde lente nog niet veel te zien. God is gemeen. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die Iris had ik al aangevinkt op mijn lijstje, mooi plantje en leuke foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Woelmuizenier, bekijk het langs de positieve kant. De bloemen gaan bij jou nog bloeien als ze hier verdwenen zijn. Jouw plezier komt nog.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.