2 september 2013

op zoek naar kleur


De herfstanemonen staan of komen in bloei. Hier en daar staat er een mooi exemplaar te pronken. Toch hebben de meesten duidelijk last van de droogte in de tuin. Een goede regenbui is hier meer dan welkom. Goed weer voor de planten of de tuin is duidelijk toch wat anders dan wat de doorsnee mens onder goed weer verstaat. Het heeft er hier ooit nog erger uitgezien maar veel vitale vaste planten zijn er op ons geleeg niet meer te bespeuren... op de droogteminners na dan.


Wie je logischerwijze niet hoort klagen over de droogte, zijn de planten die met hun voeten in het water of de modder staan. De watermunt en het pijlkruid (zie foto) bijvoorbeeld. Zij hebben het perfect naar hun zin en heel wat insecten zoeken nu bij hen hun toevlucht omdat elders nog weinig nectar te rapen valt. Dat pijlkruid is overduidelijk een betere plant voor ons klimaat dan het snoekkruid. Ik zie jaar op jaar het pijlkruid in omvang toenemen terwijl het vorstgevoelige paarse snoekkruid zich juist in leven weet te houden.


De hortensia's (H. quercifolia) die er reeds in geslaagd waren om hun mooie trosvormige bloemen te vormen laten hun blad wel hangen maar de bloemen zelf laten dat niet aan hun hart komen. Vermits zij uitermate geschikt zijn om in een droogboeket verwerkt te worden, doet de natuur thans dat werk dat anders binnenshuis dient te gebeuren. In deze tijd van het jaar zouden normaal gezien ook de groepen asters en sedums kleur in de tuin brengen. De sedums zijn op de afspraak maar zowat de helft van de asters heeft grote dorst. De bloemvorming is achterwege gebleven, het is vechten om te overleven.

Als het echt moet, pomp ik wat water uit onze regenput. Eénmaal heb ik met de darm al een grote spuitronde ondernomen en dan weet ik dat de bodem in zicht is. Moest ik opnieuw bouwen zou ik 10.000, zelfs 20.000 liter opvangcapaciteit voorzien, maar momenteel moet ik het stellen met een put van 3.000 liter. Het gangbare formaat in 1990. Stom maar in die tijd al vooruitstrevend.... en zelfs gesubsidieerd.

6 opmerkingen:

  1. De droogte slaat thans inderdaad ongenadig toe. Er worden te onzent volop dorstigen gelaafd. En met een regenwaterput van 15.000 liter is dat zelfs behelpen (al is het gros van de waterleiding binnenshuis er ook op aangesloten).

    Het pijlkruid is een goede indicator voor de pH-waarde van je vijverwater. Aangezien het bij jou goed groeit, is je water neutraal (pH 7) of zelfs iets basisch. Prima, dus. En 't is een mooie plant, zoveel is zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier krijgt alleen het pas aangeplante plantgoed (< 1 maand) water, alsook de planten in potten en enkele schaduwplanten die nu nog te veel zon krijgen.
    Mijn waterput is 15000 l groot, daar kom je al wat verder mee ook.

    De rest moet het zonder stellen, en daar zie je de onwaarschijnlijke kwaliteit van een leembodem: die blijft ook nu nog vochtig, 10-20 cm onder de grond. De asters staan er hier uitstekend bij, geen sporen van droogte en kregen nochtans geen enkele keer water deze zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De droogte begint hier ook op te vallen, ik merk hier dezelfde verschijningen als bij jou bvb bij de hortensia's. Mijn nieuwe aanplant heb ik al serieus moeten gieten, ik gooi dan ook niet graag 140€ weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij waren even vooruitstrevend als jullie, een gesubsidieerde put van 3000 liter. De wasmachine en de toiletten zijn daar ook op aangesloten, dus helaas zien we al een tijdje de bodem...
    Voorlopig wordt hier alleen maar een beetje gegoten in de moestuin, de rest moet zich zien te redden. Op onze zand-leem schijnt dat ook nogal goed te lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zit net als Frtuiberg op leem, en ook hier krijgen alleen de pas-aangeplante plantjes wat water. De enige keer dat ik echt moest uitrukken met de slang om planten te redden was in de bakovenvoorzomer van 2011. En in mijn (kleine) citern zitten geen subsidies, alleen water. En tot nu toe is dat voldoende voor toilet, wasmachine en kamerplanten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We hebben er hier eentje van 10.000L. Wasmachine, tiolet, x-aantal kranen, ... . We vullen er ook het zwembad van de kindjes mee (toch dringend werk maken van een zwemvijver :p ), en dan de serre, de moestuin en een hoop planten. Ik vraag me al een tijdje af of het eenvoudig te doen zou zijn om er eentje van 10.000L bij te steken :)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.