7 september 2013

oranje gloed

Binnen 2 weken begint de herfst (al). Veel tuinliefhebbers vinden de herfst het mooiste seizoen van het jaar. Anderen worden er vooral melancholisch van. Ook nu al zie je struiken in vol herfstornaat, al heeft dat vooral met de aanhoudende droogte te maken. In onze tuin is de gele pavia (Aesculus flava) opnieuw de blikvanger. Jaar op jaar is het onze 'mooiste' droogte-indicator. Zijn bladeren verkleuren prachtig naar het oranje zoals weinigen dat kunnen.

de gele pavia komt in Noord-Amerika in het wild voor

Behalve deze Pavia zie je op bovenstaande foto nog wat kleur in onze tuin, ook al hebben de meesten flink een klop van de hete hamer gekregen: linksboven zie je de knalrode wilde appeltjes van een spontane zaailing, in het midden bovenaan zie je de rode verkleuring van de Parrotia persica, aan de rechterkant hangen er geelrode sierappeltjes en beneden links kan je de vruchtjes ontwaren van de kardinaalsmuts, die - zoals je weet - in de herfst mooi rood verkleuren en hiermee deze struik zijn voornaamste sierwaarde geven.

Een groot voordeel van deze gele pavia is dat hij niet aangetast wordt door de mineermot die bij de wilde paardenkastanjes lelijk huishoudt. De gele bloemen scheiden ook een nectar af waar vooral de mieren van profiteren. Zo'n tiental bloemen geraakt elk jaar bevrucht waardoor er  kleine 'kastanjes' in de boom groeien. Helaas zijn deze vruchten, net als die van onze rode pavia even verderop, niet in staat om te kiemen en voor nakomelingen te zorgen. Er zit dus niks anders op dan te enten.

update 20.20 uur:

Dan blog je een stukje met als titel 'oranje gloed' en diezelfde avond wordt ineens gans je huis en tuin in een warm oranje licht gestoken. Blijkt dat de combinatie van zonsondergang en een of andere wolk boven je geleeg voor een fantastisch natuurfenomeen zorgt. Knap! Het effect hield zo'n 5 minuten stand en toen was het weer weg.

knap natuurfenomeen alsof 100 oranje lampen tesamen werden ontstoken

maar 't had ook een bosbrand kunnen zijn:3 opmerkingen:

 1. Je planten zitten al mooi in herfsttenue, en dan zo'n mooi hemeltje...
  Hier hangt het meeste er om ter treurigst bij, niks geen mooie herfstkleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb die oranje gloed hier ook gezien, bijzonder, wel erg toevallig ivm je berichtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie herfstkleuren. Op de kiwibessen na (die zelfs al een deel van hun bladeren hebben laten vallen) zie ik hier nog maar weinig herfstkleuren, ook niet op de Parrotia

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.