4 september 2013

't blijft libellentijd

blauwe ogen als knikkers

Met dit warm en droog weer blijven de libellen rond onze waterplassen hangen. Momenteel zie ik opvallend veel heidelibellen en pantserjuffers (waarvan heel wat ei-afzettend). Vandaag was ook een bruine glazenmaker present - 't was een mannetje - en dat was de allereerste keer sinds 'mijn eigen-tuin-waarnemingen'. In tegenstelling tot de pantserjuffer die me alle tijd gaf om met mijn toestel aan de slag te gaan, kreeg ik bij de glazenmaker slechts 3 afdrukken de kans om er iets fatsoenlijk van te maken. Door het felle tegenlicht kon ik niet het resultaat boeken dat ik voor ogen had. Gelukkig is dit mijn eigen blog zodat ik onderstaande foto toch kon laten verschijnen. Als je je eigen baas bent, kan de lat al eens naar beneden.

de rechterachtervleugel is flink toegetakeld
maar aan het vliegen te zien, had hij hiervan geen last.

(goed om weten: de libellen worden tegenwoordig ingedeeld in enerzijds 'de echte libellen' en anderzijds 'de juffers')


10 opmerkingen:

 1. Die onderste ziet er een beetje versleten uit. Ik zie hier wel libellen, maar dan dankzij de vijver van de achterburen denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ludo hoe komt het dat die achtevleugels zijn toegetakkelt (zeker rechts)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Siebe: heel precies weet ik het niet maar ook een volwassen libel heeft vijanden met name: vogels zoals zwaluwen en boomvalken (heb er ooit eentje een libel zien pakken), kikkers, stevige spinnenwebben en zelfs andere libellen (andere mannetjes, andere soorten). Zo zie ik vaak de kleinere heidelibellen de grotere blauwe glazenmakers aanvallen of wegjagen. Wanneer de libellen uitsluipen en hun vleugels oppompen kan er ook van alles mislopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi vastgelegd. De glazenmakers zijn al enkele weken bijzonder actief. Ik denk dat de 'klop' volgende week zal volgen als de temperaturen gevoelig zullen dalen en de zon zich wat minder zal laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoedje af voor die eerste foto Ludo. Heel mooi gedaan en bovendien niet de klassieke libellen foto. Mocht ik hem gemaakt hebben, ik zou er heel blij mee zijn. Ene voor de boekskes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er vandaag ook eentje vastgelegd, maar ik ben er nog helemaal niet in thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @bart: met mijn compactcamera en uit de losse hand komt het erop aan om zo dicht mogelijk te komen bij die beestjes. Deze juffer bleef gelukkig zitten, zelfs toen mijn kodak er slechts 10 cm vanaf was. Bijkomend probleem is deze beesten vooral te zien zijn als de zon (te) hevig schijnt waardoor een hobbyist meerdere pogingen moet ondernemen vooraleer het op iets trekt (belichtingscompensatie e.d.).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die pantserjuffers zijn echte poseurs, heb ik zelf ook al gemerkt. In tegenstelling tot die grote libellen laten ze je veel tijd om te fotograferen. En dat gaf zoals Bart ook al opmerkte een keigoede foto! De combinatie van origineel standpunt en belichting, zo net op dat kopje - wow! Mag er zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die eerste foto is geweldig :) Toch rare beestjes eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze moeten uit de buurt van Venus komen, tenminste als de vrouwen daar ook van komen. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.