11 september 2013

Met de L naar Lummen

 De duizendjarige eik van Lummen

Met de verplichte 'L' op de achterruit liet ik mijn dochter tot aan de duizendjarige eik in Lummen rijden. Deze weg heeft niet al te veel moeilijke manoeuvres en het is toch altijd interessant als je halverwege eens kunt uitstappen om iets schoons te bezichtigen. 't Was immers van november 2008 geleden dat ik deze monumentale eik een bezoek bracht. Intussen is de nabije omgeving van deze kolossale zomereik heringericht met paden, infoborden, een uitkijktoren en inheemse aanplantingen zodat ik er wel benieuwd naar was.

 een stamomtrek van 6,20 meter

Op één van de fraaie infoborden lees ik dat er ooit brand is geweest in de holle stam van de eik. Zelfs de brandweer is er aan te pas gekomen om het vuur te blussen. De zwaar gehavende boom werd in 1984 ook door een boomchirurg onder handen genomen om hem terug wat vitaler te maken. Aan het bladerdek te zien lukt het de eik nog redelijk om voldoende sap aan de bodem te onttrekken ook al is de oostzijde van de schors en de cambiumlaag volledig verdwenen (zie foto hierboven). Vanaf 3,5 meter hoogte gaapt er aan die kant een mansgroot gat. Wat hoger groeien zwammen, iets wat ik liever niet zie in bomen die niet mogen wegteren.

zicht vanop het pad vanuit de autoparking

De gemeente Lummen heeft in 1994 haar openbaar groen geinventariseerd. Hierbij werd de duizendjarige eik geschat op 67.500 euro, een 'combinatie van zijn ecologische en economische waarde'. Maar ik denk dat er op natuurschoon, leefmilieu en gezondheid geen geldbedragen te plakken vallen. Toch is het een trend, ook vanuit wetenschappelijke hoek, om op die levensbelangrijke zaken een waarde te plakken. Allicht omdat geld iets is wat beleidsmakers begrijpen, wat met immateriële zaken wel anders ligt.

We beklommen ook de nieuwe uitkijktoren maar door de geringe hoogte ervan valt er niet veel te bewonderen. De bekleding (facade) van deze toren is best origineel. Hiervoor gebruikte men betonijzermatten die opgevuld werden met houtsnippers. Aan de herininrichting van het terrein is wel duidelijk te zien dat men de duizendjarige eik een warm hart toedraagt. Vandaag komt zijn monumentaal karater veel beter tot zijn recht dan vroeger. 

Vlakbij deze boom bevinden zich ook nog 'de zoon' - die voor de herinrichting door bezoekers vaak verkeerdelijk voor dé duizendjarige gehouden werd omdat het de eerste dikke boom was die ze tegenkwamen - en 'de kleinzoon' maar  de kans dat dit biologisch ook klopt, is even groot dan dat ze niet klopt. Ook de leeftijd van 1000 jaar is ongetwijfeld flink naar boven afgerond. Dat doet evenwel geen afbreuk aan de pracht van de boom en de mooie site errond.

9 opmerkingen:

 1. Ja, vreemd is dat, om overal geld op te willen plakken... Ooit ergens een 'Loesje' gelezen in de trant van "Als het milieu een bank was, was het al lang gered".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Groentje: dat is een goed Loesje, heb het ook al hier en daar gelezen. De dochter waarmee ik aan L-rijden ben, heet ook Loes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Loes met een L :-) Indrukwekkende boom. Mooi stukje tekst ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zwammen en een mansgroot gat: de eik zal er naar alle waarschijnlijkheid niet nog eens duizend jaar bijdoen. Maar wel een uiterst impressionant geboomte!
  Ontwaar ik daar op foto 2 ook niet een boom van een vent? In vergelijking met de eik behoef je toch nog wat mest, Ludo. LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Menck: ik heb daar uren gestaan in de hoop dat een hond zijn vloeibare mest kwam leegstorten maar tevergeefs. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Da's duidelijk een kwestie van het nuttige aan het aangename paren. 't Is daar mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, wanneer ze er dan geld op plakken helpt het wel om wat respect te hebben voor zoiets uniek.
  Alhoewel ik 67500 EUR niet écht veel vind, ik vermoed dat de vervangwaarde toch hoger moet zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi beeld ... zelf vind ik het niet zo eenvoudig om deze kolossale eik in zijn geheel op foto te krijgen. Meermaals heb ik het geprobeerd, het resultaat was echter vaak teleurstellend ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op de positie van de laatste foto gaat dit het best, ook wat belichting betreft.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.