5 mei 2013

vuurgoudwesp

 een vuurgoudwesp in de blakende zon

De goudwesp is amper één centimeter lang waardoor hij gedoemd is om een onopgemerkt leven te leiden ware het niet dat zijn schitterende kleuren moeilijk aan speurende ogen kunnen ontsnappen. Zijn borststuk is fel blauw terwijl zijn achterlijf, alnaargelang de inval van het licht, bruin tot rood en paars kan aannemen. Deze gekke combinatie van twee kleuren lokte ook mijn aandacht evenals de bijzondere locatie van de 2 vuurgoudwespen die ik in mijn vizier kreeg: nabij en op het bijenhotel van bamboestokken. Geen toeval zo blijkt.

 vuurgoudwesp op onderzoek in bijenhotel

De larven van vuurgoudwespen parasiteren bij wespen- en bijenlarven. De vrouwtjes leggen daartoe hun eitjes in de nesten van bijen en wespen. Hun pantser beschermt hen tegen eventuele verdedigingssteken. De larven eten de bijenlarven op. De larven van het wespje verpoppen vervolgens in het ingedrongen nest.

Tijdens mijn observatie zag ik de vuurgoudwespen in en uit de bamboestokjes kruipen. Eentje vloog zich vast in een spinnenweb maar kon zich bevrijden. Ook het tweede liet zich vangen door een spinnenrag maar dat beestje heb ik bevrijd want mijn fotoshoot was nog maar pas begonnen. Twee weken geleden zag ik ook al een vuurgoudwesp speuren in spleten van opgestapeld hout.

Wie de bijtjes lokt en onderdak verschaft, krijgt dus ook zijn vijanden op bezoek of je dit nu graag hebt of niet. Wreed zo'n parasieten! Jawel. En sabotage! Want waren meer solitaire bijen niet het streefdoel? Ook dat klopt maar het hoort er allemaal bij. De natuur heeft zijn schone en lieve kanten maar ze is even vaak moordlustig en bloederig. Zelfs een beestje van één centimeter - en dus uitermate geproportioneerd om de meeste nestgangen binnen te dringen - blijkt allesbehalve poeslief.

De gelijkenis met mijn foto rechts is louter toeval.


9 opmerkingen:

  1. Ik ben toch even naar die gelijkenis gaan kijken, idd afschrikwekkend ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een gek maar tegelijk fantastisch beest. Die kleuren!
    Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik er al eentje gezien had. Mooie foto, die laatste.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ze dit jaar ook voor 't eerst gezien in onze tuin (zonder die kleuren zouden ze me niet opgevallen zijn).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan me niet herinneren dat ik ooit al zoiets gezien heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In mijn vorige tuin zag ik die vaak. Hier heb ik ze nog niet waargenomen, maar dat zal niet lang meer duren denk ik ...
    Prachtige diertjes zijn het. Ze hoern er inderdaad bij, maar we maken het die beestjes wél erg makkelijk met een insectenhotel. Daarom mijn keuze om meerdere kleine hotelletjes te bouwen (en ook hier en daar gewoon een gat in een steunpaal te boren)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Alleen als ik mijn ogen op hele kleine kiertjes knijp, zie ik enige kleurige gelijkenis ;-)
    Maar wat een prachtig insekt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier zie ik deze flashy diertjes ook regelmatig aan het insectenhotel. Zeker op heel warme dagen zijn ze massaal aanwezig. Groot zijn ze inderdaad niet, maar bijna altijd aanwezig bij de bamboestokjes in het bijenhotel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het was het eerste wat mij opviel, de gelijkenis met de foto rechts!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind die eerste foto echt grandioos! ... Maar dat beest op die foto rechts ... auch, schrikken zeg! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.