het voorjaars-landkaartje genietend van de luttele minuten zon
De enkele streepjes zon die gisteren voor schaarse deugddoende momenten zorgden in de tuin, waren toch voldoende om enkele dagvlinders in beweging te krijgen. Bonte zandoogjes fladderden rond aan de rand van ons bos, een dagpauwoog was neergestreken op een witte damastbloem en achteraan in de tuin, op de door de heerlijke zon beschenen speelweide, zat een klein rood-oranje vlindertje. Van ver dacht ik dat het een kleine gehakkelde aurelia was omdat deze frequent in onze tuin opduikt maar het was wel degelijk een landkaartje (Araschnia levana).
Dit vlindertje is een heel boeiend geval omdat de voorjaarsgeneratie er helemaal anders uitziet dan de zomergeneratie. Vergelijk de bovenstaande foto maar eens met het landkaartje dat ik in juli 2009 fotografeerde. Volgens Wikipedia bracht dit seizoensverschil ook Linnaeus in verwarring want hij beschreef ze als 2 aparte soorten. Dit lijkt me heel aannemelijk.
Het landkaartje heeft de grote brandnetel als waardplant en behoort tot de familie van de aurelia's. Meer informatie vind je op Vlindernet.
Mooie vlinder (en waarneming), persoonlijk vind ik de zomervorm wel mooier
BeantwoordenVerwijderenDie vergissing maak ik ook wel eens, als ik te oppervlakkig kijk: een landkaartje voor gehakkelde aurelia houden.
BeantwoordenVerwijderen