29 mei 2013

en de winnaar is ....

Naar aanleiding van de 100ste RHS Chelsea Flower Show werd er door de organisatoren een verkiezing gehouden voor "dé plant van het eeuwfeest". Meer dan 7000 mensen brachten hun stem uit. Hierbij konden zij kiezen uit een shortlist van 10 planten, één voor elk decennium. Deze shortlist zag er zo uit:

1913 - 1922: Saxifraga 'Tumbling Waters'
1923 - 1932: Pieris formosa var. forrestii
1933 - 1942: Lupinus Russell hybriden
1943 - 1952: Rhododendron yakushimanum
1953 - 1962: Rosa Iceberg ('Korbin')
1963 - 1972: Cornus 'Eddie's White Wonder '
1973 - 1982: Erysimum 'Bowles Mauve'
1983 - 1992: Heuchera villosa 'Palace Purple'
1993 - 2002: Geranium Rozanne ('Gerwat')
2003 - 2012: Streptocarpus 'Harlequin Blue'

Geranium 'Rozanne'
Geranium 'Rozanne' na een regenbui in onze tuin (foto vandaag)

De bovenste plek en dus 'Plant of the Centenary' werd de Geranium 'Rozanne'. Deze ook in Vlaanderen zeer succesvolle Geranium kreeg de meeste stemmen op grond van zijn mooi, violet-blauwe bloemen, het licht gemarmerde diepgroene loof en zijn lange bloeitijd. Deze Geranium werd in het begin van deze eeuw geïntroduceerd op de Chelsea Flower Show door Blooms of Bressingham.

Geen onverdiende winnaar ook al vond ik de concurrentie nogal bleekjes uitvallen. Toch mag gezegd worden dat de 'Rozanne' uitzonderlijk lang en rijkelijk bloemen blijft produceren - van half mei tot het begin van de nachtvorst - waardoor deze vaste plant zijn aankoopprijs meer dan waard is. Deze Geranium is een van de duurdere ooievaarsbekken, denk hierbij aan 3 euro en meer voor een P9. Dit heeft te maken met het feit dat 'Rozanne' een licentieplant is en via weefselkweek vermeerderd wordt.

Ook in Nederland werd de Geranium 'Rozanne' dit jaar verkozen tot vaste plant van het jaar. Deze bejubelde blauwe Geranium met het witte hartje is genoemd naar de betreurde Rozanne Waterer die een zaailing opmerkte in haar tuin (1989).

geranium macrorrhizum
Geranium macrorrhizum (de 'snotbellen' zijn regendruppels - foto vandaag)

De Geranium 'Rozanne' wordt op termijn een stevig, bossig struikje maar verwacht geen overvloedige zaailingen (zoals bij Geranium phaeum) of bodembedekkende tapijten via worteluitlopers (zoals bij de Geranium macrorrhizum). Alle drie vernoemde Geraniums worden druk bezocht door bijen en hommels waarbij de macrorrhizum als allerbeste geldt omdat hij zowel rijkelijk nectar als stuifmeel levert. 

Prijsbeest Rozanne is een topleverancier voor nectar (5/5) maar zou, volgens deze site, geen stuifmeel leveren. Om deze reden gaat de Rozanne ook door het leven als een aseksuele plant (geen bevruchting door stuifmeel op een stamper en dus geen zaadjes voor nakomelingen). Komt dat goed uit voor de licentiehouder!

En nummer 2? Dat werd de lupine. Ook een prachtplant die best wat meer mag toegepast worden. Denk er wel aan dat de slakken de komst van lupines op gejuich zullen onthalen. 

4 opmerkingen:

fruitberg zei

Uit dat lijstje zou ik zowiezo voor Heuchera villosa 'Palace Purple' hebben gekozen, een plant die de Heuchera een plaats in onze tuinen heeft gezet (was ervoor blijkbaar niet zo gekend als tuinplant).
Geranium 'Rozanne' wordt wat mij betreft verkocht aan een woekerprijs, er wordt geprofiteerd van een licentie op een toevallige zaailing, wat ik er een beetje over vind. Dus probeer ik hier enkele alternatieven uit, onder meer 'Havana Blues'

Ludo RUTTEN zei

Veel Geraniums worden aan woekerprijzen verkocht, niet alleen de Rozanne, en dat geldt ook voor Echinacea e.a.. Gelukkig ken ik een aantal plantenverkopers die redelijke en eerlijke prijzen hanteren. Die Rozanne heeft wel zijn kwaliteiten.

Hilde zei

ik hou van geraniums! er zijn zoveel soorten, mooi mooi jouw tuinexemplaren!

Zem zei

Dat deze mooie geranium geen stuifmeel levert, maakt hem toch minder interessant. Ik ga licentieplanten een beetje wantrouwen.
Straks nemen die grote veredelingsbedrijven overal een licentie op.
Ik wens je een hele mooie open dag toe. Lag je boeiende tuin maar op fietsafstand....