eeuwenoude eik in 5 minuten

We zijn hier nogal gesteld op onze privacy. Toch zijn we doorgaans heel sociale mensen. Maar op ons geleeg zitten we graag op ons eigen en doen we liefst waar we zin in hebben zonder dat de hele buurt mee gleurt. Anderzijds hebben we zelf ook geen zin om jaar in jaar uit te moeten loeren op zaken die ons niet interesseren of die we effenaf lelijk vinden. Het heeft ongetwijfeld te maken met onze ijdele en naïeve poging om hier ons eigen paradijs te creëren, als opkikker voor de deconstructieve en smaakloze wereld rondom ons.

Vandaar dat we de buitengrens van onze bouwgrond meteen volplantten met groenblijvende struiken en bomen. Een levend groen scherm om aan te geven van waaraf de natuur terug kansen krijgt, waar bloemen, bloesems en kleurrijke bladeren het overnemen van gazons en geroundupte verhardingen. Waar vogels niet weggejaagd worden en kevers niet plat getrapt worden. Kortom: voor het ongerepte oerwoudgevoel ... in  Tessenderlo.

het nieuwe gat in de haag (Spaanse aak)

Alhoewel we een schrale maïsakker kochten, zijn we er door onze vele aanplantingen aardig in gelukt om op ons lapje grond een wereld te scheppen zoals we die in het heel groot ook graag hadden gehad. Op 3 jonge zomereiken, een lijsterbes en een grove den na, werd alles door onszelf aangeplant.  Nu we al meer dan 20 jaar verder zijn - en ouder geworden zijn - zijn sommige armdikke bomen al serieuze knapen geworden.

Ongetwijfeld gaan ze nog mooier zijn als wij er niet meer zijn. Dé frustratie van iedere natuurlijke tuinier of landschapsinrichter: je zet iets in gang maar de natuur heeft zijn tijd nodig om tot volle wasdom te komen waardoor vooral de generaties na u er de vruchten zullen kunnen van plukken. En ... wie weet laten zij met een legertje kettingzagers alles weer fatsoeneren.

Kom eens terzake Muggenbeet, wat wilt ge nu eigenlijk zeggen? Als je het geluk hebt dat je tuin ergens - links, rechts, van voor of langs achteren - omgeven wordt door een schoon stuk natuur, laat dan die afschermende haag achterwege of knip er een gat in. Op 5 minuten tijd verrijkte ik op deze manier onze tuin met een trio inlandse eiken van zo'n honderd jaar oud. Zonder dat ik ze zelfs moest planten, zelfs zonder ze te 'bezitten'. Wat een tijdswinst, dacht ik bij mijzelf. En de tuin wordt er meteen honderden meters dieper van, gewoon door enkele malen te knippen met de takkenschaar. Geen notariskosten, noch landmeter noch banklening.

Onze privacy lijdt er niet onder en ons uitzicht is er alleen maar op verbeterd. Laat deze weide net het speelterrein zijn van bosduiven, buizerds, hazen en spechten. Voor zoveels schoons willen we ons eiland wel openstellen. Moest ik evenwel merken dat de landbouwer, gezeten op zijn tractor met veldspuit, of de jager, hangend op zijn geweer, regelmatig voor het gat stilstaat om mij met mijn "wildernis" uit te lachen, dan gaat de haag terug dicht. Buitenshuis kom ik al sukkels genoeg tegen.

Doorgaans ben ik - ik herhaal - heel sociaal.


Reacties

boer Thomas zei…
Een geluk dat wij ook niet teveel huizen rondom ons hebben (1), want ik ben ook nogal gesteld op m'n privacy.
Maar juist omdat we zo afgelegen wonen zijn de hagen nogal laag gesnoeid zodat we steeds van het mooie uitzicht kunnen genieten en toch geen inkijk hebben. Zo maak je je tuin inderdaad stukken groten, ik vermoed zo'n 10ha :)
Zem zei…
"Het ongerepte oerwoudgevoel": Ja! Een ontdekking, dat gat knippen en dat mooie uitzicht krijgen.
Wij hebben - op veel kleinere schaal dan jullie - ook een door hoog geboomte omheinde tuin. Als ik daar een gat in maak, zie ik mijn buren en dat verstoort de paradijselijke illusie. En terwille van de illusie zijn we toch op aarde, nietwaar.
Muggenbeet zei…
Ja, het oerwoudgevoel gaat snel weg als er in de buurt weer uren lang afval wordt verbrand of... is dat net wel het echte oerwoudgevoel? Wordt dat ook niet afgebrand en vernield? ;)
Anoniem zei…
Wij hebben nog een lange weg te gaan voor het oerwoudgevoel hier ontstaat. Vrouwlief keek daarnet naar buiten en zei dat onze boompjes toch al wat gegroeid waren. We hebben ze dan ook direct geplant toen we de wei (bouwgrond) 6 jaar geelden kochten.
Mooi uitzicht daar in Tessenderlo.
Anoniem zei…
Zo'n gat knippen is hier niet mogelijk. We hebben naast ons wel een erg 'verwilderde' tuin vol prachtige oude bomen, en dat helpt onze tuin ook verder.
Wij kijken ook uit op zo 2 van die bomen en ik heb de doorkijk ernaar ook wat meer open gelaten, geen heg aldaar maar knotwilgen! Altijd leuk als je iets van de omgeving kan zien!
Anoniem zei…
tof!
Machtig zicht

Ik ben iets minder goed gezegd met een tuin langs de straat met lage haag.
En die liguster haag wil maar niet groeien eh, mesten, snoeien, smeken. Een groeispurt doet dat lelijke ding niet.
Maar ah, veel vol paseert er niet en de overkant van de straat is een weiland.