31 mei 2013

pimpelmezen uit het nest


van het nestkastje naar de dichtstbijzijnde boom

Aan het abnormaal luid en verspreid getsjilp te horen is er in de voortuin iets aan de hand. Het klein pimpelmeesje op de inrit neemt alle twijfels weg. De nest pimpelmeesjes is zonet uitgevlucht. Nog 3 klein dutskes zitten op de blauwe regen vlakbij de vliegopening van het nestkastje. Hun doopvlucht moet nog komen. Eentje is beland in de dichtsbijzijnde boom, onze amberboom. Hij zit met één poot nogal krakkemikkig op een tak terwijl de nagels van de andere poot een blad vastgrijpen. Een mooi zicht maar ook een kwetsbare periode. Er is niet alleen de kat maar ook de kraaien en eksters hangen in de buurt rond. 


pimpelmeesje vlakbij het nestkastje in de blauwe regen

Laat ons hopen dat ze het er allemaal goed van afbrengen. Ze hebben er in ieder geval een prima dag voor uitgekozen: het is behoorlijk warm, het regent niet meer en dat geel groot rond ding in de lucht laat zich, na maanden vermist geweest te zijn, opnieuw regelmatig zien. De ouders hun taak zit er nog niet helemaal op. Zij gaan de jonge vogels, die nu in hun periode van 'vliegtraining' zitten, op regelmatige tijdstippen nog voederen. In dit geval lijkt me het best gewoon de natuur zijn gang te laten gaan.


Dit pimpelmeesje heb ik van de inrit gehaald en tussen de struiken gezet. 
Anders zou het worden platgereden.


(Wat doen bij het vinden van jonge dieren? Lees hier de informatie van het VOC Herenthout)7 opmerkingen:

hoow zei

Bij mij zijn ze ook uitgevlogen.
Het nest kastje dat piepte alsof er twintig vogels inzaten is opeens stil.
Ik heb ze niet meer gezien.

Ludo RUTTEN zei

@hoow: de biologische klok van de pimpelmezen lijken zowat overal gelijk te lopen. Op FB lees ik dat de mezen bijna bij iedereen gisteren of vandaag uitgevlogen zijn. Onze koolmezen (2 nesten) zitten er nog in.

Zem zei

Wat heb je die peuters mooi op de foto gekregen. Hopelijk kan een flink aantal de gevaren trotseren en opgroeien!

Anoniem zei

Dan moet ik hier ook eens gaan controleren of ze al uitgevlogen zijn.

Ludo RUTTEN zei

Deze avond (dezelfde dag) al eentje gevonden zonder kop.

natuurlijk-rijk zei

Hier zitten er vooral veel pas uitgevlogen merels in de tuin, een enig gezicht en bij de mussen is ook iets gaande!

Ludo RUTTEN zei

Bericht van Vogelsbescherming Vlaanderen op facebook:

BELANGRIJK BERICHT: Jonge zangvogels verlaten het nest voordat ze écht goed kunnen vliegen. Deze jonge Pimpelmees belandde hierbij wat onhandig in een sierplant. De jonge vogels zijn in deze periode uiteraard heel kwetsbaar maar niet hulpeloos. De ouders komen de jongen voeden en waarschuwen hen voor eventueel gevaar. Gewoon laten zitten en voldoende afstand houden is dus de boodschap. Houd desnoods de kat een dag of twee, drie binnen. Zo krijgen ze de kans om hun vliegtechniek te verbeteren. (Dank aan Ludo Rutten om deze foto te delen op onze facebookpagina)