20 september 2012

het veldkapelletje

Vandaag ben ik begonnen met het metsen van de veldkapel in onze tuin. Alle stenen zijn tweedehands, gekocht op een gespecialiseerde site op het internet. Naast de 2 vrachten kleiklinkers, vervoerde ik gisteren ook nog een interessant lot kasseien (alle formaten). Ik kocht wat Lommel-zand en grijze cement en dus was alles voorhanden om er in te vliegen. Op een gezapig "loopbaanonderbrekingstempo" dan toch.

de eerste laag stenen

De voet van de kapel mets ik zonder profielen. Vier profielen met 8 planken zou van het terrein een doolhof maken. Bovendien moet het allemaal ook niet 100% perfect zijn. Nog gezwegen over het simpele feit dat ik weinig of geen zin had om 4 profielen loodrecht te zetten. Het werd dus een oefening uit de hand met de waterpas als belangrijkste wapen.

een kantlaag met 7 stenen

Boven de eerste laag wordt gewoonlijk een folie gelegd om opstijgend vocht tegen te houden. Boven de tweede laag heb ik een 7-tal op maat geslepen stenen rechtgezet als sierelement. Het kapelletje is op dit moment 3 stenen breed, twee die later de hoogte in gaan en de buitenste rand om de voet even breed te maken als later ook de eigenlijke 'heilige ruimte' zal worden. Een verbrede voet geeft de kapel ook een solide aanblik.

de natuurkasseien als afsluitlaag van de voet

Op de ruwe schets die ik tekende zou de voet stapsgewijs inspringen. Terplekke bedacht ik mij. Om de voet af te werken gebruikte ik de natuurkasseien uit Herselt. Ik moest wel even zoeken om de juiste formaten gevonden te krijgen maar naar 't schijnt hebben mensen als ik tijd genoeg. We vergeten even dat om 20 na 4 het warm eten op tafel moet staan zeker? Als het metselwerk opgedroogd is, scharen we (uitkrabben) de mortel uit de voegen zodat deze later ingevoegd kunnen worden.

Hetgeen er nu staat heeft een hoog Bokrijk-gehalte maar 't werd alvast goedgekeurd door de kinderen en de grote toezichthoudster van de werf. Als het droog blijft gaan we morgen 2 stenen breed de hoogte in. Wanneer dat uitgehard is, kunnen we 4 profielen tegen het metselwerk klemmen (met profielhaken). Maar dan zitten we al op stellinghoogte. 

Nu ga ik mijn handen grondig wassen want van mijn zachte handjes schiet dankzij de bijtende cement niet veel meer over. Er bestaan vrouwen die van heel ruwe handen houden... maar dat is van horen zeggen.

4 opmerkingen:

 1. Flinkt gewerkt, Ludo. Ik zou het niet kunnen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu had je me op het verkeerde been gebracht met je micro-kathedraal. Ik dacht dat je die op dat fundament gebouwd had ...
  Nee - dit lijkt me heel mooi te worden, maar ... Ludo - toch wat minder mortel gebruiken bij het metsen - want zo kan je niet meer voegen hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg leuk om dit proces te volgen.
  Vergeet die fabel van die ruwe handen maar: er bestaan hele stoere bouwvakkershandschoenen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @de biodiverse tuinier. Ik heb 10 jaar in de bouw gewerkt dus... de mortel tussen de stenen die je ziet wordt er uiteraard uitgekrast zodat het later kan ingevoegd worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.