8 september 2012

de heilige Fundering

Ik heb het jullie al verklapt, er gaat een kapelletje in mijn tuin komen. Bij sacrale bouwsels als deze kan je twee bouwtechnieken toepassen: 1) je vertrouwt het werk toe aan de Allerhoogste of 2) je stroopt zelf de mouwen op. De geschiedenis heeft aangetoond dat de tweede techniek doorgaans tot het beste resultaat leidt. Ergens is dat logisch.

de funderingssleuf, 1m x 1m

God is bij de schepping van het heelal veel te uitbundig te keer gegaan. In plaats van met mate sterren en planeten uit zijn hoed te toveren, heeft hij er miljoenen, miljarden misschien zelfs triljoenen uit gesleurd. In feite was hij eerder een opschepper dan een Schepper. 

Het gevolg is nu wel dat hij nauwelijks tijd heeft om op onze planeet een handje toe te steken, bijvoorbeeld om een fundering te graven of om enkele kruiwagens beton te maken. Zelfs een profiel vasthouden zit er niet in. Vreemd voor een Almachtige maar ik snap dat wel: als hij elke dag 1 van zijn borelingen een bezoekje wil brengen, kan hij -gemakshalve ervan uitgaande dat hij slechts een miljoen haltes heeft- in principe  maar om de 15.385 jaar op deze in bruine smog gehulde blauwe planeet halt houden. Dikwijls is dat niet, toch?

de volgestorte fundering voor het tuinkapelletje

De kans dat hij dan nog net in Tessenderlo landt, meer bepaald in mijn tuin, is zo goed als onbestaande. De kans is bovendien heel groot dat Hij op 't Aard ooit een keertje is geweest maar besloten heeft nooit van zijn leven hier nog een voet aan de grond te zetten. Wat een puinhoop hebben ze er hier ook van gemaakt?

Daarom dus dat ik zélf maar aan de slag ben gegaan. Volgens de goede bouwpraktijk zoals ik het heb geleerd . Hoe bescheiden het kapelletje ook gaat worden, dat ding blijft niet staan zonder een stevige fundering. Dus werd er vandaag een kot gegraven, cement en keitjes gekocht en beton gemaakt. Wegens ontstentenis van een betonmolen was ik genoodzaakt de beton in de kruiwagen te mengen en dat was een hele klus. Zweterig ook met dit weer. 

Alles zit er ondertussen in en nu ga ik mooie stenen kopen. Tenzij er morgenvroeg een pallet uit de lucht is gevallen. Met de groeten van.

11 opmerkingen:

SuperMasj zei

Inderdaad mooi weer om zelf beton te mengen.
Serieuze fundering voor een kapelletje trouwens.

Leen zei

Ludo

Je blijft me verbazen en amuseren.
HIJ zal je belonen met een tuin vol bedevaarders!

Kathleen

Anoniem zei

Ter compensatie kan je je cement met wijwater aanlengen :-) (PS Leuk stukje!)

de biodiverse tuinier zei

'k ben niet echt een fan van degene die ze god noemen, maar 'k ben wel een fan van mooi artisanaal werk - en jouw passie voor mozaieken kennende, verwacht ik hier een prachtig staaltje artisanaliteit, gecombineerd met creativiteit en veel artistiek gevoel. (Ik ben ook nogal verbaasd over de forse afmetingen van de fundering ... wat gaat de opbouw wel worden!)

Zem zei

Dat gaat spannend worden. Hopelijk laat je ons van stap tot stap meegenieten. Mag best een beetje technisch. Niks leukers dan zo'n bouwproces volgen.
Maar, Ludo, het zal dan niet aan de Almachtige worden gewijd; maar wellicht aan één van zijn Heiligen (m/v)?

Ludo RUTTEN zei

Eerst de douche waterdicht maken en opnieuw maar anders betegelen. Kapel moet wachten.

Anoniem zei

Schitterend stukje proza Ludo. Stevig stukje fundering voor je bouwsel. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

Jos

bart zei

Een betonmix-ijzer van 15 euro op een oude boormachine doet ook wonderen, Ludo :-)
Maar waarom is je fundering in het midden dieper dan aan de rand? Voorzie je een massief gouden beeld in je kapel?

Ludo RUTTEN zei

Het middenste van het gat is gegraven tot op 'de harde', de gele zand in dit geval omdat de kern van de kapel daarop steunt. De verbrede voet van de kapel steunt op de buitenrand en is eigenlijk maar versiering. Je zult wel zien maar ik ben nu de douche aan 't uitbreken.

Linda zei

Ik ben benieuwd! Heb bij Vlaamse familie weleens zo'n kapelletje in de tuin gezien. In Nederland zou het hoogst ongewoon zijn maar ik vind het wel wat hebben. Ik ben heel benieuwd hoe het wordt.

Ludo RUTTEN zei

om alle onduidelijkheid weg te nemen: Muggenbeet situeert zich in het Belgische Limburg maar is ... ook een Nederlands plaatsje.