16 september 2012

De Wijers


De Wijers, Kiewit-Hasselt

Het weer was te zalig om vandaag niet te gaan wandelen. We kozen voor het domein Kiewit nabij Bokrijk. Het was de bedoeling om de Aardgas-wandeling af te stappen maar zowat halverwege geraakten we het spoor bijster. Waren we onachtzaam geweest of bleef de bewegwijzering in gebreke? Ik zou het niet weten. We deden voorts beroep op ons instinct en dat bracht ons terug op het goede spoor. Na zo'n tien kilometer wandelen door de Wijers en langs het openluchtmuseum en het arboretum van Bokrijk arriveerden we terug aan het bezoekerscentrum van Natuurpunt.


apocalyptisch natuurbeeld

In een van de vele vijvers -waarvan de waterstand opvallend laag was- zagen we een vreemd beeld. Er liggen rare dingen op het water en in het slijk. Door in te zoomen bleken het allemaal lege zoetwatermosselen te zijn. Ik heb er eentje uit het slijk geplukt om de kinderen (en jullie) te laten zien hoe groot die dingen kunnen worden.


de schelp van een zoetwatermossel

Echt kanjers zijn het! Nog nooit ben ik zo'n kerkhof mosselen tegengekomen. Ligt het aan de langdurige droogte waardoor ze bloot zijn komen te liggen? Of is het een jaarlijks wederkerend fenomeen? Zijn de levende delen weggerot of opgegeten door reigers en eenden? Wie het weet, moet het zeker eens laten weten, best via de reacties. 

Wie in Kiewit is, kan behalve wandelen ook de winkel van Natuurpunt eens bezoeken. Er is een indrukwekkend aanbod van boeken, vogel-, vlinder- en vleermuizenkasten, laarzen, verrekijkers en zo meer. Ik kocht er een prachtig Hollands boek over vlinders en libellen. Ik kan mijn kennis over juffers en libellen alvast gaan bijspijkeren.

Loop zeker ook eens rond het oud herenhuis van Natuurpunt en neem even de tijd om achter het café de Ambertuin te ontdekken. Je kan er frisse ideeën op doen om je tuin ecologisch en diervriendelijk in te richten. Wie graag een ezel of een bok knuffelt, kan terecht in de kinderboerderij. Om maar te zeggen dat een bezoek aan het domein Kiewit niet kan tegenvallen. Goed om weten: de wandelaars zullen onderweg heel wat omvergeblazen bomen tegenkomen. De sporen van het Pukkelpop-drama (zomer 2011) zijn nog niet uitgewist.


Reuze-zonnebloemen in de Ambertuin


4 opmerkingen:

  1. Even opgezocht, massale sterfte van zwanemossels tijdens warme periodes is geen zeldzaamheid.
    Zou te maken cyanobacterietoxines (maar daar word ik niet direct wijzer van)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een zoetwatermossel is zeer gevoelig voor watervervuiling. Als de habitat van de mosselen vervuild raakt, sterft vaak een groot deel van de populatie, aangezien elke gestorven mossel het water zelf sterk vervuilt en zo de situatie verergert (ze stinken verschrikkelijk bij afsterven en worden echte nitrietbommen).

    Wat droogte of een te lage waterstand betreft: een zoetwatermossel houdt het niet langer dan zes uur uit boven water (al dan niet gedeeltelijk). Daarna sterft hij en wordt hij zelf de oorzaak van sterfte bij overige soortgenoten door zijn nitrietproductie.

    Overigens een tof verslag van een mooi natuurgebied. Je eerste foto is behoorlijk schilderachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cyanobacteriën is een moeilijk woord voor Blauwalgen: een groep van algjes die de vervelende neiging vertonen giftige stoffen (toxines) aan te maken. En ze gedijen goed in voedselrijk water...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Normaal gezien zorgen zoetwatermosselen net voor het filteren/zuiveren van het water maar in dit geval zorgen ze dus voor het vergiftigen van het water. Toch vreemd dat men dit blijkbaar zomaar laat gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.