Pagina's

29 januari 2012

Louis Cruls, zegt u dat iets?

Onbekend maar wereldberoemd...

Een standje van Damiaanactie en een tafeltenniswedstrijd leverden me gisteren 2 uren exploratietijd op in monumentenstad Diest. Ik bezocht er twee voormalige brouwerijen, de Drie Kronen en In de Palmboom, die beiden een mooi fronton onder de nok hebben. In Diest werd vroeger heel wat bier gebrouwen waarbij het water van de Demer als basis werd gebruikt. Bij mijn weten wordt enkel het Diestse Gildenbier nog gebrouwen volgens het authentiek recept. In de Overstraat vinden we onverwachts volgende herdenkingsplaat:

 een gedenkplaat op zijn geboortehuis in de Overstraat te Diest

Louis Cruls? Nooit van gehoord. Nochtans pakt de stad graag uit met haar bekende Belgen, zoals Guy Swinnen van de Scabs, Timmy Simons en Jan Berchmans, maar een Cruls staat er niet tussen. Via Wikipedia en enkele FB-vrienden weet ik ondertussen dat Cruls niet van de minste is. Hij werd in Diest geboren op 21 januari 1848 en werkte zich op tot een gewaardeerd astronoom. Een groot deel van zijn leven verbleef Cruls in Brazilië. In 1892 werd hem de belangrijke taak toegewezen om het Centraal Plateau van Brazilië te exploreren om er de klimatologische en hygiënische condities te onderzoeken. Deze missie liet toe het terrein te identificeren waar later in 1960 de nieuwe hoofdstad Brasilia zou worden opgericht.

 Louis Cruls heeft ook een gezicht

Als ik het dus goed begrijp, heeft deze Diestenaar uiteindelijk de geografische coördinaten bepaald waar de nieuwe (futuristische) hoofdstad van Brazilïe uit de grond moest worden gestampt. Deze nog jonge hoofdstad, die Rio de Janeiro van de troon stootte, is gebaseerd op een stedenbouwkundig plan in de vorm van een vliegtuig. Een groot aantal monumentale gebouwen is van de hand van architect Oscar Niemeyer. De architecturale en stedenbouwkundige ideeën van Le Corbusier zijn van grote invloed geweest bij het concipiëren van de nieuwe stad Brasilia.

Wikipedia: "Het is weinig bekend dat de Belgische astronoom Louis Cruls in 1892 een missie leidde in opdracht van de Braziliaanse regering om de precieze coördinaten van de toekomstige hoofdstad vast te leggen."

de Cruls-krater op Mars (dank aan Peter Vanhoutte)

Maar Louis Cruls is ook bij de sterrenkijkers gekend. Hij schopte het in Brazilië tot directeur van het Sterrenkundig Observatorium van Rio de Janeiro. Hij bestudeerde Mars en als eerbetoon werd een krater op deze planeet naar hem genoemd.

Toch vreemd dat deze man zo onbekend is en waarom hij in geen enkele toeristische folder wordt genoemd. Maar je ziet waar zo'n wandeling toch goed kan voor zijn. Wie zijn  ogen openhoudt, leert elke dag nog bij.


4 opmerkingen:

  1. Zo maakten wij gisteren een georganiseerde wandeling in eigen stad...en na zoveel jaren ontdekte ik nog dingen die ik niet eerder zag of wist. Fijne ervaring!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er bestaat zelfs een stripverhaal van: 'Rob & Bert - De Cruls-komeet'.

    http://assets.catawiki.nl/assets/2011/2/22/4/8/e/48e0fe80-208e-012e-91bb-0050569439b1.jpg

    (Verrekte jammer dat links niet aanklikbaar zijn bij Blogger.)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. met copy paste zo gevonden. Wel straf die strip. Goede tip Menck!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Al sedert enkele maanden passeer ik bijna iedere dag voorbij het huis met de gedenkplaat. Ik vond het vreemd dat Cruls in verband gebracht werd met Brasilia, maar nadat ik (eindelijk) op Wikipedia gekeken heb, weet ik dat het project meer dan een halve eeuw aangesleept heeft.
    Ik heb zopas een foto van de gedenkplaats toegevoegd aan het (nl-) Wikipedia-artikel. Misschien kan iemand goede raad geven aan de eigenaar van het gebouw om de plaat een poetsbeurt te geven.
    Iemand met kennis van het werk van Cruls zou de nl-informatie kunnen aanvullen met gegevens van de veel uitgebreidere en-versie. Roland Rotsaert 0494/54.32.86

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.