25 augustus 2007

Euro-Lourdes

Ik wil echt niet de blasfemist uithangen maar toen ik vorige week voor het eerst het kerkje op de grot van Lourdes zag blinken in de zon, moest ik ogenblikkelijk denken aan het kasteel van Euro-Disney in Parijs. Ik heb het dan niet over het vele volk of de paralelle miljardenbusiness maar over architecturale aangelegenheden. Kijk zelf eens (klikken maakt groter):


Een centrale toren met kleinere zijtorentjes, de grote toegangspoort, het ronde raam, de booggewelven, de grijze onderbouw,... . Nu, het grote verschil is natuurlijk dat in Lourdes Maria wordt geëerd en in Parijs Mickey Mouse met zijn vriendjes maar blijkbaar sluit dat soort kasteel-kerkhybride gebouwen wonderwel aan bij de fantasiewereld van de mensen en is dat specifieke bouwconcept een wervend element dat hordes toeristen of gelovigen kan aanzuigen en geld doen uitgeven.

2 opmerkingen:

  1. Leuke vergelijking!
    Ik vermoed dat er in Euro Disney méér wonderen gebeuren dan in Lourdes!:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De gelijkenis is frappant, zet die van Lisieux er ook maar gerust naast.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.