21 augustus 2007

de gruwel van Oradour

Oradour sur Glane, uitgemoord door de SS

De eerste twee dagen van onze vakantie hadden we onze tent opgeslagen op een municipal in de buurt van Limoges. Vlakbij ligt Oradour sur Glane, het martelaarsdorp dat op 10 juni 1944 helemaal uitgemoord en verwoest werd door de SS. Een bezoek was al langer gepland maar dit maal is het er ook echt van gekomen.

Het verhaal van Oradour is één en al gruwel. Vier dagen na D-day, de inval van de geallieerde troepen op de Normandische stranden, wordt het dorpje in de Limousin omsingeld door de Waffen SS, die de dag daarvoor ook al een slachting had aangericht in Tulle. Zowat gans de bevolking wordt uitgemoord.

Nadat de inwoners zijn bijeengebracht worden de mannen geëxecuteerd, de vrouwen en kinderen worden verzameld in de kerk waar ze afgeslacht werden. Zelfs baby's werden niet gespaard. De kerk wordt vervolgens opgeblazen en de overige lijken verbrand en gedumpt in een massagraf. 642 mensen werden gedood, slechts 6 Oradouren overleefden de gruweldaad van de Duitsers.

Na de oorlog werd er een wet uitgevaardigd die voorzag in de bewaring van de puinhopen van Oradour, als blijvende getuige van de Nazimisdaden. De wet voorag ook in de bouw van een nieuw dorp naast de ruines. Tevens werd er een herdenkingscentrum opgericht waar je een expositie over het Nazisme en hun gruweldaden kan vinden. De toegang naar de ruines van Oradour verloopt in de zomermaanden via dit ondergronds Centre de la Memoire.

De tentoonstelling is betalend, het bezoek aan het 'martelarendorp' is gratis. Meer foto's op FlickR.

  1 opmerking:

  1. smeerlappen zeg. Ik kende deze historie nog niet. Dankzij jou zal ik het weer even niet vergeten...
   Waren de kinderen niet te geschokt? Als je daar rondloopt komt het allemaal wel heel dichtbij, niet?

   BeantwoordenVerwijderen

  Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.