29 augustus 2007

Bronzen Mandela

Vandaag werd op Parliament Square in London een groots bronzen beeld van Nelson Mandela onthuld. Het beeld van de vorig jaar overleden beeldhouwer Ian Walters werd ingehuldigd in aanwezigheid van Mandela zelf. Tijdens zijn speech zei de immers bescheiden Nelson dat "de geschiedenis van de strijd in Zuid-Afrika bol staat van de verhalen van helden en heldinnen, leiders zowel als volgelingen. Allen verdienen zij het om herinnerd te blijven".

In een ver verleden hebben wij ook nog een piepklein steentje bijgedragen tot de anti-apartheidsstrijd. De boycot van Zuidafrikaans fruit was in mijn jonge jaren een hot issue en we deden er secuur aan mee. En hoeveel maal hebben we niet iets ondertekend met 'Free Mandela'? En dan dat racistisch gezwets van Protea!

Maar dat is natuurlijk klein bier vergeleken met Mandela zelf. Wegens zijn rol in het verzet tegen de apartheid zat hij maar liefst 27 jaar in de gevangenis. In 1993 ontving hij voor diezelfde strijd de Nobelprijs voor de Vrede.

2 opmerkingen:

  1. Meer dan een kwarteeuw gevangenis. De gruwel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankzij je link naar de brochure van Oxfam weer iets wijzer geworden over dit fascinerend land met zijn bij momenten minder fraaie geschiedenis. Waarvoor mijn dank :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.