8 juli 2005

over bommen en bijbels.

Het gebeuren in London grijpt ook mij aan. De meeste bloggers hebben het in hun commentaren reeds bij het rechte eind. Ik wil daar nu niet veel aan toevoegen behalve dit: net nu er een beetje hoop was dat de wereldvreemde leiders van de G8 zich zouden buigen over de extreme armoede in de wereld en de "global warming" wordt de agenda van deze heren helemaal overhoop gegooid en richt de focus van de wereld zich weer compleet op terrorisme en zinloos geweld van extremisten.

De kracht en de hoop die uit live8 ontstonden, werden door wat bommenleggers de kop ingedrukt. Triestig. Laat ons hopen dat het antwoord NIET is: nog meer oorlog, nog meer geweld. Maar meer vrede, meer internationale betrekkingen, meer eerlijke verdeling van de rijkdom en grondstoffen, meer wapenbeperkingen...

We moeten in deze eerlijk zijn: de westerse landen hebben op dat vlak niet altijd getoond hoe het moet. Niets verrechtvaardigt dit compleet zinloos geweld maar stellen dat de geopolitiek van onze 'democratieën' er helemaal niks mee te maken heeft, is ook onjuist. Die reflectie blijft nodig. Even nodig als een kritische, wetenschappelijke en onbevooroordeelde reflectie over de godsdiensten. Wordt het niet tijd dat we algemeen aannemen dat (dé) God niet bestaat en dat Hét-Woord-verkondigers charlatans zijn?

Het licht van de Verlichting is ver zoek. Ook bij ons. Zonder god ook geen goddelijke plicht. Zonder 'interpretaties' van het goddelijke woord ook geen dwangmatig en irrationeel gelegitimeerd (wan-) gedrag. Extremistische islamieten handelen namens hun god maar ook Amerika denkt en verkondigt dat God hen bijstaat. De hoogmoed komt van beide kanten.

De universele verklaring van de rechten van de mens (én Kind)... DAT moet de nieuwe (te verkondigen) bijbel zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.