11 juli 2005

et alors maintenant?

Gisteren, op 10 juli, was het precies twintig jaar geleden dat Franse geheim agenten met twee bommen de Rainbow Warrior in de haven van Auckland tot zinken brachten. Daarbij kwam de fotograaf Fernando Pereira om het leven. De geheim agenten van de Franse buitenlandse inlichtingendienst DGSE hadden directe bevelen uit Parijs om de Rainbow Warrior te neutraliseren. Ook wijlen president Mitterand had zijn goedkeuring verleend. Zo moest voorkomen worden dat Greenpeace nog meer protestreizen naar Mururoa zou maken om het Franse kernproevenprogramma te verstoren.

Op de website van Greenpeace vind je een reconstructie van deze aanslag, een gesprek met de dochter van Pereira en bijzonder interessante audiovisuele documentatie (film, ringtone en podcast).


Fernando Pereira met dochtertje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.