7 juli 2015

hitteresistent


Terwijl stukken van de tuin er bijliggen alsof er iemand met een gasbrander overgegaan is, pronken hier en daar exemplaren alsof er niks aan de hand is. Zonnebrand, hittegolf of droogte  maken hen niks uit. Integendeel, ze hebben het precies in die conditie erg naar hun sas.  De vlinderstruik is zo een heester en bij de bloemen is de grote teunisbloem, die van nature in de duinen voorkomt, een van de vitaalste die ik aantref. 

Een andere opmerkelijke zonneklopper is de Hemerocallis (zie foto). Zelfs in de droogste condities komt hij in bloei. Dit heeft me overtuigd om de voorbije dagen enkele nieuwe variëteiten aan te schaffen om er de meest hete plekken in de tuin mee op te vrolijken. Ik vind het ook een fotogenieke plant omdat de met sporen bedekte helmknoppen en de fragiele stamper zo vooruitsteken. Met het zachte tegenlicht in de vroege uurtjes krijg je de daglelie het best in beeld.


Zoals je ziet, lukt het me terug om met mijn in het water gevallen fototoestel redelijke foto's te schieten. Maar er scheelt nog wel wat aan: vooral het beeld op het lcd-scherm (waarmee je de scherpte, het dieptezicht en de belichting op punt zet) laat te wensen over. De eerste seconden zijn nog realistisch maar dan wordt het beeld alsmaar lichter en minder scherp. Nog steeds gedempt gevloek en gejammer dus maar we blijven hopen op beterschap.


2 opmerkingen:

de biodiverse tuinier zei

Toch een straffe foto voor een gehandicapt masjien! Wij kochten deze lente enkele Hemerocallissen 'American revolution', met bruinige bloemen. Ben benieuwd wanneer ze voor 't eerst gaan bloeien.

Hilde zei

alleszins 2 prachtige foto's van 2 prachtige Hemerocallis-soorten!