21 augustus 2007

de wonderlijke brug van Millau

De brug van Millau over de Tarn

Vanuit Limoges reden we via de mooie watervallen van Gimel (nabij Tulle) naar de nieuwe brug van het verrassend mooie Millau. Als gewezen bouwvakker wou ik dit kunstwerk kost wat kost eens van dichtbij bekijken. Vanop onze camping aan de Dourbie in Millau (lees miejoo en niet millow) hadden we reeds een prachtig zicht op deze elegante brug. Maar we hebben er toch een dagje voor uitgetrokken om deze brug over de Tarn van alle hoeken en kanten te kunnen bekijken: staande op de Pont Rouge in het centrum van Millau, vanop de prachtige donjon, vanuit het informatiecentrum onder de brug, vanuit Peyre, benoemd tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk, en natuurlijk terwijl we zélf over de brug reden (A75) ook al kostte dit ons een speciale omweg en een onvermijdelijke péage.

Maar die 7 euro had ik er graag voor over. De brug van Millau is dan ook een prachtkunstwerk, minstens van het niveau van de Eiffeltoren. De brug, waaraan men precies drie jaar lang gewerkt heeft, is 2460 meter lang en overspant de rivier de Tarn, gekend van de Gorges. De hoogste pijler is met zijn 343 meter hoogte groter dan de Eiffeltoren. Alle pijlers werden rechtgetrokken met zelfhijsende bekisting. De brug werd gebouwd door firma Eiffage die ook de Eiffeltoren heeft gebouwd. Eiffage zal de brug tevens 75 jaar mogen exploiteren. Het ontwerp is van de Britse architect Norman Foster.

7 opmerkingen:

Heidi zei

welkom terug in het land der frieten en bier! hebben jullie een leuke vakantie gehad?

[muggenbeet] zei

ja, al is het zalig om ook terug thuis te komen.

Christophe zei

Schitterend stukje architectuur.

Goya zei

Indruwekkende brug, en knappe foto!

Anoniem zei

kan je erover met de fiets ? ik wil ze graag een keertje oversteken op één van de volgende fietsvakanties.

[muggenbeet] zei

Op de autoweg mag niet met de fiets gereden worden dus ook niet op de brug. Maar ik heb ooit, samen met een vriend, ook al eens gefietst (per ongeluk) in een tunnel behorend tot een autoweg. Dit leverde alleen veel getoeter op. Troost je: ook per fiets kan je de brug van alle kanten bewonderen :-)

Rik zei

Deze zomer toevallig op M5 hierover een reportage gezien. Inderdaad indrukwekkend bouwwerk !

Een zin uit de reportage is me echter bijgebleven : "deze brug kwam tot stand via de samenwerking tussen Engelse en Belgische aannemers maar vooral door de Franse engeneering en vernuft !"