ideeën sprokkelen

 

Salix gracilistyla 'Mount Aso'

Blogs lezen, open tuinen bezoeken, arboreta binnenwippen of rondslenteren in tuinzaken/kwekerijen, het helpt allemaal om ideeën te sprokkelen die bruikbaar zijn in de eigen tuin. Zo ontdekte ik elders tal van planten die momenteel hun stek hebben op ons geleeg. Evenzo vertelden mensen na een bezoek aan ons opentuinenweekend dat ze dit of dat ook gingen proberen. Een mooie wisselwerking die leidt tot mooiere, meer biodiverse en interessantere tuinen. 

Zo werd ik verliefd op de toverhazelaar 'Arnhem' in een arboretum, ontdekte ik de herfstkleuren van de Sapium japonicum in een kwekerij en zag ik de mogelijkheden van een ecoduct in de Efteling. Mijn jongste aha-erlebnis is heel recent. Aan de grote vijver in het arboretum van Kalmthout stond een koddige wilg met rode poesjes, de Salix gracilistyla 'Mount Aso'. Ik herkende hem meteen want ik ben er ooit eentje door verwaarlozing (te droog gezet) kwijtgeraakt. Maar daar aan het water stond hij beeldig en hij leek me toch meer dan moeite waard om terug te proberen.

Gisteren vond ik hem in een plantenzaak waar we regelmatig komen en kocht ik 3 exemplaren. Ik plantte ze met veel liefde aan de vijver (zie foto). Op Wikipedia leerde ik dan weer dat "Mount Aso" verwijst naar de grootste actieve vulkaan in Japan. Reacties

die van ons zei…
Heel mooi en weer iets bijgeleerd ;)
Groengenot zei…
Prachtig! Maar hoe ‘groeikrachtig’ is deze Salix Ludo? Klopt het dat die wat trager en minder uitbundig groeit? Want dan zou ik die ook wel willen. Heb hier in de buurt al een kweker gevonden die hem heeft. Dus ik ook weer iets geleerd door op blogs te gaan lezen.
Muggenbeet zei…
De plant zou 2 à 3 meter worden, maar zoals je weet is Salix eenvoudig te snoeien. Ideaal om takken binnen te halen voor de poezen. Hij wordt reeds breed aangeboden, ik vond hem in een Kempische tuinketen.
Zem zei…
Toen ik twee jaar geleden deze Salix plantte, vind ik het verhaal van de vulkaanhelling ook al zo mooi.
Het is waar, dat hij - logisch voor een Salix - niet van droogte houdt, en daarom had hij het het eerste jaar moeilijk.
Ik hoop dat mijn twee exemplaren nu wat aan de groei komen. Stel je eens voor, twee flinke Salixen royaal met de roze katjes achter de vijver: ik zal ze dit jaar manen eens vaart te maken!