Er even tussenuit in Kalmthout

 

Rode wilgenkatjes aan de grote vijver.

We bezochten gisteren het arboretum van Kalmthout -"botanisch paradijs sinds 1856"- omdat ik zin had om de grote collectie toverhazelaars nog eens in het echt te zien. Met de lerarenkaart konden we voor een habbekrats binnen, iets wat we ruimschoots compenseerden met een drankje in het cafetaria en de aankoop van enkele schoonheden in de plantenshop.

Hamamelis x intermedia 'Primavera'

We deden eerst de uitgestippelde hamamelisroute en na het bezoek aan het cafetaria wandelden we kriskras door het arboretum zodat we niet al te veel fraais gemist hebben. Naast de enorme collectie toverhazelaars staan er ook ronduit epische coniferen waar je alleen maar veel bewondering kunt voor hebben. Er groeien ruim 7.000 verschillende soorten waarvan sommigen in de natuur bijna verdwenen zijn of al uitgestorven zijn. Kijks genoeg dus.

Hamamelis x intermedia 'Nina'

De hamamelisfeesten lopen nog tot 27 februari. Nog tijd genoeg dus om je te laten betoveren door deze prachtige winterbloeiers.  Alhoewel er heel veel variëteiten te vinden zijn, zal je, net als wij, de vaststelling doen dat er soms heel weinig verschil is tussen de ene en de andere. Ook zijn sommige toverhazelaars ongetwijfeld interessant in een botanische collectie, de bloemen stellen soms zo weinig voor dat de soort niet interessant is voor gebruik in de tuin. Ieder zijn goesting. Ook niet alle toverhazelaars ruiken goed en sterk.

Hamamelis x intermedia 'Robin'

Plantenliefhebbers raad ik aan om zeker ook eens rond te neuzen in de plantenshop. Het aanbod is speciaal, je vindt er species die je niet in een gewone tuinzaak zult tegenkomen. Ik kocht zelf ook drie dingen: 1. een redelijk grote en goed gevormde toverhazelaar 'Angelly', een gele selectie van Van Heijningen (vervanging van een 'Angelly' die hier de geest gaf); 2. een Aesculus indica en 3. een Poncirus trifoliata. Er wacht me nu wat plantplezier, toch nog altijd de plezantste bezigheid in de tuin.

Hamamelis x intermedia 'Carmine Red'

Het was daar een gezellige drukte. Toen we in de vroege namiddag huiswaarts vertrokken, stond de parking volledig vol. In het arboretum merk je dit nauwelijks, daar was het aangenaam en rustig vertoeven. De uitstap deed me in elk geval deugd en met mij genoten er nog heel veel mensen. Leuk om dat vast te stellen.

Wie meer wenst te lezen over toverhazelaars en het arboretum, vindt hier een uitgebreid aanbod.

 

Reacties

Zem zei…
het lijkt me een feest, daar in het Arboretum van Kalmthout!
Toverhazelaars zijn zo mooi. Door de droogte van de afgelopen jaren is de mijne raar gaan doen: de geënte mooie rode soort stierf af, en de onderstam - de wilde soort met minibloempjes - is groot geworden; ik zal mijn verlies moeten nemen.
En die mooie roze katjes van de eerste foto zijn al veel verder als die van mij, het is de Salix gracilistyla 'Mount Aso', één van de mooiste en vroegste wilgenkatjes.
Hartelijke groet, Zem.
Muggenbeet zei…
Het enten gebeurt meestal op de Amerikaanse Hamamelis virginiana, inderdaad met kleine gele bloemen. De wilg wordt sinds kort aangeboden in tuincentra, ik ga hem ook eens proberen.
die van ons zei…
Zeker de moeite waard, daar in Kalmthout!
Anita zei…
Het arboretum en eigenlijk iedere plantenwinkel betovert me altijd tot een mens met een brede glimlach. Maar is die rode toverhazelaar geurend dan ga ik met plezier oook een reis naar daar plannen voor eentje bij. Zelf heb ik een hamamelis met oranjerode bloempjes die het goed doet maar de geur is weinig tot niet aanwezig. Ps bedankt voor je leuke blog, ik lees die graag. Groet, Anita
Muggenbeet zei…
Dank je wel Anita, best is dat je in de plantenzaak je neus gebruikt. Bij de rode vind ik de geur minder.De best geurende -naar mijn oordeel- is de gele "Arnold Promise".