Pagina's

23 februari 2022

't gapend gat

 Na de stormschade van Eunice zaten we hier met dit noordoostelijk gapend gat.

(foto) - De omgewaaide boom liet een groot gat achter.

 Om het gat te dichten koos ik voor een nieuwe boom, net als de voorganger ook een conifeer. Botanisch gezien een interessant geval, met name een Cryptomeria japonica  'Barabits Gold'. De Cryptomeria komt endemisch voor in Japan en het geslacht Cryptomeria kent slechts één soort m.n. de japonica. Er bestaan intussen heel wat cultivars van, de Barabits Gold werd zo geselecteerd in Hongarije. De naalden zijn kort en sikkelvormig en staan spiraalsgewijs op de twijgen. Mijn schoonvader zaliger, die gespecialiseerd was in coniferen, had een aantal flinke Cryptomeria's in zijn tuin staan. Mijn vrouw heeft met deze soort hierdoor een speciale band. 

foto - De allerlaatste aanwinst, om het gat op te vullen.

(foto) - De naalden van de Japanse ceder (of sikkelcipres) in close-up




20 februari 2022

Stormschade

 

(foto) Geknakt en terechtgekomen bij de buren

Een dikke tak uit een van de beuken en een overgeknakte sierspar die bij de buren terechtgekomen is, storm Eunice heeft zijn littekens achtergelaten. Al bij al valt de stormschade nog mee al heeft het opruimen van de boom me wel vier uur hard labeur gekost. Tevens gaapt er nu een groot gat, dat opgevuld moet worden.

Erger gesteld was het enkele huizen verder, in het bosje van grove den bij mijn ouders. Met wortel en al werden daar 70 jaar oude bomen uit de grond gelicht, iets wat me meteen deed denken aan de bossen van Kiewit na het pukkelpopdrama. 

(foto) Alsof het niets was, werden de bomen uit de grond gelicht.

Het voordeel van nog 3 broers te hebben, is dat een oproep in de facebook-familiegroep meteen gedreven hulp op gang bracht. Er is nog veel werk, zo hangt er nog een gevaarlijke boom over naar de buur en ligt er nog een immense berg takkenhout waar iets moet mee gebeuren. Toch het apocalyptische beeld is al wat geordend en alle stammen werden reeds in hanteerbare stukken gezaagd. We weten in elk geval wat te doen de komende week.

(foto) Mijn jongste broer aan het werk.




15 februari 2022

Wereldexpo Dubai

 

Varende appartementsblokken

Dubai- Tot 31 maart 2022 organiseert het Emiraat Dubai de Wereldtentoonstelling met het thema "Connecting Minds, Creating the Future". Voor de zoon van het huis en zijn nonkel was dit een gelegenheid om wat cultuur te gaan opsnuiven en ze vonden een cruisetocht die aan hun wensen voldeed, waaronder à volonté eten en drinken. 

Nafi Thiam in het Belgisch paviljoen

Niet alleen de Expo werd bezocht. Wie Dubai zegt, denkt ook meteen aan de Jumeirah moskee én het hoogste gebouw ter wereld: de Burj Khalifa. Met zijn 828 meter hoogte heeft de toren heel wat records op zijn naam: 

  • Tallest building in the world
  • Tallest free-standing structure in the world
  • Highest number of stories in the world
  • Highest occupied floor in the world
  • Highest outdoor observation deck in the world
  • Elevator with the longest travel distance in the world
  • Tallest service elevator in the world

De heren lieten zich hoog boven de wolken voeren, by night dan nog, wat hen een mooi en kleurrijk uitzicht op de stad opleverde.

Het bovenste deel van de Burj Khalifa
 

Dat het er tijdens de reis redelijk serieus aan toe ging, bewijst het bezoek aan het Louvre in het hoofdemiraat Abu Dhabi. Dit zustermuseum van het Parijse Louvre is open sinds november 2017. Abu Dhabi heeft diep in de buidel moeten tasten voor het museum, in totaal is er een half miljard euro betaald voor het gebruik van de naam Louvre en daarnaast is er nog eens 700 miljoen euro uitgetrokken voor de aankoop van kunst, tentoonstellingen en personeel.

 

Jumeirah moskee (binnen)





Jumeirah Moskee (buiten)

Alle foto's: Jo Rutten

 



9 februari 2022

oranje ekster?

 

Foto uit Curaçao

De meisjes van het huis zitten momenteel in Curaçao. Ze sturen regelmatig foto's door op Facebook. Tot mijn grote vreugde hebben ze ook oog voor de mooie natuur waardoor er soms onbekende, kleurrijke vogels tevoorschijn komen. Bovenstaande foto is zo eentje. Ik dacht meteen aan een 'oranje ekster' en die gelijkenis bracht me via Google snel op het juiste pad: het is een oranje troepiaal, ook wel Venezolaanse troepiaal genoemd omdat het blijkbaar de nationale vogel van Venezuela is. Deze troepiaal maakt zelf geen nest maar pikt oude of nieuwe nesten van andere vogels in. Als er al eieren in liggen, dan worden deze eerst opgegeten. De oranje troepiaal is een uitstekende zangvogel en maakt veel verschillende geluiden. Eieren opeten en verschillende geluiden maken.... ze hebben dan toch wat gemeen met onze eksters.



3 februari 2022

ideeën sprokkelen

 

Salix gracilistyla 'Mount Aso'

Blogs lezen, open tuinen bezoeken, arboreta binnenwippen of rondslenteren in tuinzaken/kwekerijen, het helpt allemaal om ideeën te sprokkelen die bruikbaar zijn in de eigen tuin. Zo ontdekte ik elders tal van planten die momenteel hun stek hebben op ons geleeg. Evenzo vertelden mensen na een bezoek aan ons opentuinenweekend dat ze dit of dat ook gingen proberen. Een mooie wisselwerking die leidt tot mooiere, meer biodiverse en interessantere tuinen. 

Zo werd ik verliefd op de toverhazelaar 'Arnhem' in een arboretum, ontdekte ik de herfstkleuren van de Sapium japonicum in een kwekerij en zag ik de mogelijkheden van een ecoduct in de Efteling. Mijn jongste aha-erlebnis is heel recent. Aan de grote vijver in het arboretum van Kalmthout stond een koddige wilg met rode poesjes, de Salix gracilistyla 'Mount Aso'. Ik herkende hem meteen want ik ben er ooit eentje door verwaarlozing (te droog gezet) kwijtgeraakt. Maar daar aan het water stond hij beeldig en hij leek me toch meer dan moeite waard om terug te proberen.

Gisteren vond ik hem in een plantenzaak waar we regelmatig komen en kocht ik 3 exemplaren. Ik plantte ze met veel liefde aan de vijver (zie foto). Op Wikipedia leerde ik dan weer dat "Mount Aso" verwijst naar de grootste actieve vulkaan in Japan.