Naar Botero in Mons

 

Voor het barokke belfort van Bergen

Het voorbije weekend vertoefden we in Mons (Bergen) om de tentoonstelling van Alfredo Botero in het BAM te bezoeken. We maakten van de gelegenheid gebruik om in de gure wind en regenvlagen de stad te verkennen. Wie Mons zegt, denkt meteen aan het barokke belfort dat het aanzicht van de stad bepaalt en sinds 1999 Unesco werelderfgoed is.

Voor een stilleven van Botero

Alfredo Botero is een Colombiaans beeldhouwer en schilder. Hij heeft intussen de gezegende leeftijd van 89 jaar. Nog tot 30 januari kan je in Beaux-Arts Mons een indrukwekkend overzicht van zijn schilderwerken bewonderen. De eerste en tweede verdieping zijn volledig aan Botero toegewijd. 

 

De tentoonstelling "Voorbij de Vormen" brengt belangrijke werken uit prestigieuze musea samen, waaronder historische schilderijen die zelden aan het Europese publiek worden getoond, alsook schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit internationale privécollecties. Een unieke kans dus.

Af en toe kan je er best eens voor gaan zitten.

Wij hebben met ons allen de tentoonstelling tweemaal doorlopen. De oudste werken doen nogal grauw aan. Het lijkt wel of Botero met de leeftijd alsmaar meer heldere en felle kleuren toepast. Zijn disproportionele mensen zijn heel herkenbaar en zijn bij momenten komisch. Goed kijken is de boodschap want de randfiguren zijn vaak het meest interessant. In een reuzepeer zit zo bijvoorbeeld een wormpje verstopt en in de Botero-versie van Van Goghs "De Slaapkamer" is de schilder zelf onder de lakens gekropen.

Botero in het bed van Van Gogh

Een plezant spelletje dat je met je smartphone kan spelen, is het opzoeken van de originele werken bij Botero's 'historische werken'. Wij deden het en leerden zo nog wat bij. Dit bijvoorbeeld:

Naar "Portret van Battista Sforza en Frederico da Montefeltro" (1465-72) - Piero della Francesca

Botero is een man met humor, zijn satirische werken van nonnen, kardinalen en pausen behoren wat mij betreft bij zijn beste werken. De schilder heeft ook zijn hart op de juiste plaats want de wreedheden in zijn eigen land of bv. de Irakese Abu Ghraibgevangenis durft hij op doek vast te leggen. Botero werd in 1994 bijna ontvoerd en een van zijn beeldhouwwerken werd een jaar later opgeblazen met 23 doden als gevolg.

Slapende kardinaal uit 2004


Ballerina to the handrail

Fernado Botero "Au-delà des Formes" van 9.10.21 tot 30.01.2022 in Beaux-Arts te Mons.

 Reacties

die van ons zei…
Mooie tentoonstelling! Fijne daguitstap!
Zem zei…
Bedankt dat je ons mee hebt laten kijken naar het boeiende werk van deze - voor mij onbekende - kunstenaar.
Hartelijke groeten, Zem.
Moois van mie zei…
Ziet er tof uit! Maar ik denk niet dat ik daar nog op tijd geraak.
Loes zei…
Was idd echt de moeite!