16 januari 2020

winterharde vrouwtjes


Op en rondom de bloempjes van de mahoniestruik waren vandaag al zweefvliegen actief. De lekkere zon activeerde enkele snorzweefvliegen. Zo in putteke winter ... dat moet abnormaal zijn, dacht ik, maar hier las ik dat dit niet zo is. Slechts heel weinig zweefvliegen overwinteren in het volwassen stadium en de snorzweefvlieg is er zo eentje. Als je op een warme dag in de winter een snorzweefvlieg ziet, is dat een bevrucht vrouwtje dat haar beschut plekje verlaten heeft. En de mannetjes, die sterven voor de winter.

Snorzweefvlieg op winterbloesem


3 opmerkingen:

  1. Weer wat bijgeleerd zeh, zo’n stoere meisjes. Hier zeer actief denk ik want bladluizen bijna niet te vinden. Ik ga ze nog meer koesteren nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige foto's. Ze doen me verlangen naar het voorjaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, de snorzweefvliegen (of pyjamazweefvliegen) zijn op hun manier best fotogeniek.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.