31 december 2015

Smits en Minne


Kerkhof Achterbos-Mol, graf van Jakob Smits

Eén van mijn rare passies is het Kempisch kanaal met zijn sluizen. Dit kanaal verbindt de Maas met de Schelde en het voedzaam water ervan speelde een belangrijke rol in het vruchtbaar maken van de arme Kempische gronden. 33 meter bedraagt het hoogteverschil tussen Bocholt en Herentals en met 7 kleine sluizen en 3 dubbele sluizen wordt dat verschil overwonnen. De eerste 5 sluizen bezocht ik al eerder en nu ik toch in Mol-Acherbos was om er wat te wandelen kon ik de opportuniteit niet laten liggen om sas 6 ook eens gaan te bewonderen. Ieder zijn  hobby!

Op het einde van de wandeling bezochten we het kerkhof van Achterbos, niets bijzonders ware het niet dat hier een hoek is ingericht voor de schilders van de Molse School. Hierbij valt het indrukwekkend graf van Jakob Smits op, de meest bekende van de Molse School. Op zijn laatste rustplaats prijkt een bronzen beeld van (baron) George Minnen, lid van de zgn. eerste Latemse School. Minnen was op zijn beurt een groot voorbeeld voor kunstschilder Gustave Van de Woestyne. Sas 6 Mol met een verval van 1,93 meter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.