29 december 2015

meikever

Mijn nonkel, Benoit Rutten, vond gisteren bij lichte werkzaamheden in zijn tuin een actieve meikever. Benoit, tevens lid van Natuurpunt, kwam zijn opmerkelijke vondst vandaag samen met zijn wandelgenoot (mijn vader) aan mij tonen. En ja, de kever kroop levend en wel rond op mijn hand. Meikevers ontpoppen ondergronds (in de herfst) waar ze normaal ook de winter doorbrengen in hun 'popkamer'. Bij oplopende temperaturen (in de lente) kruipen de jonge meikevers het kortstondige leven bovengronds tegemoet.

Meikever op 28 december gevonden in Tessenderlo.

4 opmerkingen:

 1. Toch maar even meegeven aan waarnemingen.be, beste Ludo. Dit is een hooglijk uitzonderlijk fenomeen. (De allereerste waarneming dateert pas van december 2013.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werd meteen ingegeven Menck --> http://waarnemingen.be/soort/view/1463?from=2015-12-28&to=2015-12-28&prov=0 Sinds de input op waarnemingen.be zijn er, zie ik, 12 meikevers in december aangemeld maar deze is het laatst op het jaar ooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is dus eigenlijk een kerstkever :D
  Uiterst uitzonderlijke waarneming

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een zotte winter toch, bij mij begint het al te kribelen om te beginnen zaaien!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.