15 december 2011

geboortedag Friedensreich Hundertwasser

Vandaag zou Hundertwasser 83 geworden zijn. 

Voor wie regelmatig mijn blog een bezoek brengt, is het geen verrassing dat ik Hundertwassers verjaardag in de aandacht breng. Ik heb er al heel wat stukjes en foto's over geblogd. Het is voornamelijk zijn originele architectuur die ik inspirerend vind. Maar ook uit zijn interviews en manifesten blijkt een groot ecologisch besef en afkeer voor de gangbare ontmenselijkende architectuur waar ik me kan achter scharen. Hundertwasser trok de ecologische lijn door tot na zijn dood: op zijn verzoek werd hij in Nieuw-Zeeland zonder kist in 'de Tuin der gelukkige Doden' begraven en dit in harmonie met de natuur, onder een tulpenboom die zijn groeikracht mag halen uit de 'humus' van het verteerde lichaam.

Als Hundertwasserfan voor één van de kleurrijke zuilen
op het perron van het station in Uelzen.

Het Hundertwasserhaus in Wenen is een schitterende oase te midden van de stad. Het is ook zijn meest gekende gebouw. Maar er is zoveel meer dat de moeite waard is om te bezoeken. Het treinstation van Uelzen bijvoorbeeld (zie foto), of de Groene Citadel van Maagdenburg waarvan een deel is ingericht als hotel (tip: boek er eens een overnachting) of -wat wij als allereerste Hundertwassergebouw bezochten en waar we meteen smoor op werden- het wooncomplex nabij het Quellenpark in Bad Soden am Taunus, vlakbij Frankfurt. Er zijn weinig mensen die in mijn leven een rol van betekenis spelen maar Hundertwasser is er als een van de allereerste ecologisten van Europa, zonder twijfel één van. Kijk zelf, is dat niet wonderschoon?

 Let op de gekke bestrating en de prominente rol
die de natuur in zijn architectuur mag spelen!


9 opmerkingen:

 1. wij gaan binnen een kleine 2 maanden op reis naar Nieuw Zeeland en had in mijn NZ-reisgidsen al over Hundertwasser gelezen. Ik hoop ginder zijn 'spirit' tegen te komen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. moest je die spirit ook op foto kunnen vastleggen, zou me dat een groot plezier doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zijn alleen de besten die vandaag verjaren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...maar de allerbesten... die trakteren ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Idd de moeite!
  Doet me een beetje aan Dali denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hundertwasser noemt zelf Gaudi als één van zijn inspiratiebronnen, ook facteur Cheval, van Le Palais idéal, wordt genoemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Al jaren koester ik een stel fotokaarten van zijn werk met kleine "gouden" stukjes erin.
  Heel fijn om door Muggenbeet weer eens met zijn schitterende architectuur te worden geconfronteerd!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.