één van onze boerenjasmijnen in volle bloei
Zoals ik in het stukje over de Open Tuin hieronder reeds schreef, bleken heel wat bezoekers begeesterd door de weelderige bloei en de doordringende zalige geur van de boerenjasmijn. Alhoewel het een opvallende en vaak voorkomende sierstruik is, kenden heel wat mensen er de naam niet van. De grote interesse wijst er wel op dat de boerenjasmijn in de smaak valt. Je zou voor minder.
De drie grote solitaire boerenjasmijnen (Philadelpus) bloeien nu toch al enkele weken en dit zowel in de halfschaduw (zie foto) als in de volle zon. En alhoewel ze in arme zanderige grond staan, lijkt hun dat geenszins te deren. De aangename geur verspreidt zich meters ver en doet denken aan geparfumeerde zeep. In de 15 jaren dat ik de boerenjasmijn in mijn tuin heb, is er nog nooit enige ziekte of 'ongedierte' in voorgekomen. Nog een laatste troef vind ik de worteluitlopers. Op enkele jaren tijd kan je naast de originele struik meerdere nieuwe plantjes afsteken. Goed voor nog een open plekje of om weg te geven aan vrienden.
Als je de bijen, hommeltjes en andere nectarminnende insecten een plezier wilt doen, plant dan wel de boerenjasmijn met enkelvoudige bloemen.
Straf, heel straf!
BeantwoordenVerwijderenIk heb nu al 5 jaar 2 Boerenjasmijn struikjes staan, en die zijn nog net zo groot als toen ik ze gekregen heb. Als eerste, heel vroeg in het voorjaar, krijgen zij de bladluis op bezoek. MASSAAL! En vanaf die Boerenjasmijn verspreiden ze zich gestaag over de rest van de tuin.
Ik denk dat ik ze dit jaar toch eens ga wegdoen. Iedere dag met de hand die dingen verwijderen, ik weet een leuker tijdverdrijf.
Ik zie dezeprachtige struik nochtans op diverse plaatsen staan in de buurt, en ben er, jawel, jaloers op!
Wij waren inderdaad ook bij die begeesterde bezoekers... want in onze tuin lijkt de boerenjasmijn met het Kempische zand niet zo content.
BeantwoordenVerwijderenDe struik staat er schraal en mager bij, bloeit nauwelijks, en dit jaar zelfs helemaal niet. Geen bladluizen zoals bij Johan, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Maar jouw struik gaf ons wel de goesting om er ons nog een aan te schaffen, en die elders ergens een plekje te bezorgen.
Ik heb zelf ook twee boerenjasmijnen in de tuin en behalve dat ze inderdaad fantastisch geuren, verspreiden ze inderdaad bladluizen over de rest van de tuin. Jammer, maar helaas.
BeantwoordenVerwijderenIs in onze tuin ook al vele jaren een probleemloze struik. Vogels houden er ook van.
BeantwoordenVerwijderenik heb geen problemen met deze struik.
BeantwoordenVerwijderenik heb wel problemen met sluikreclame.
BeantwoordenVerwijderenVoor zover ik weet worden boerenjasmijnen wel 3 meter hoog. Die van ons werd dus netjes op de achtergrond geplant ... maar helaas hij blijft klein. Ik dacht dat het struikje nog wat moest groeien maar overlaatst vond ik het plantenetiket terug en daarop staat 'Philadelphus Coronarius' gedrongen struik tot 1m50. Blijkbaar bestaan daar dus toch veel tussenvormen van.
BeantwoordenVerwijderenIk ben nog steeds verliefd op die Boerenjasmijn.
BeantwoordenVerwijderenIk heb uiteindelijk toch besloten om de gekregen Boerenjasmijn te verwijderen en heb elders enkele nieuwe exemplaren geplant, gekocht via de boomplantactie van het Natuurhulpcentrum.
Ook deze nieuwe exemplaren weigeren echter ieder teken van leven. 't Is toch wel godgeklaagd.
Ik geef echter niet op, ik wil kost wat kost een prachtig bloeiende Boerenjasmijn in "den hof" :)
hij gaat heel binnenkort terug prachtig bloeien, er staan enorm veel bloemknoppen klaar.
BeantwoordenVerwijderenda's zeker da, maak me maar jaloers. Ik zie het bij mijn ouders ook gebeuren. *snif snif* :) :)
BeantwoordenVerwijderenIk vind de aantrekkingskracht voor bladluizen één van de voordelen van Boerenjasmijn. Doordat er continu wat bladluizen in aanwezig zijn, creëren zij een ideale voedingsbodem voor lieveheersbeestjes, die vanuit die boom zich ook in de rest van de tuin verspreiden.
BeantwoordenVerwijderenIn het donker bos achter mijn huis bloeit en geurt deze prachtige struik in de schaduw, en sinds kort ken ik dus zijn naam. Ik ga de struik proberen te vermeerderen.
BeantwoordenVerwijderen