8 maart 2009

mijn restaurant

De stadswandeling in Diest van gisteren kon natuurlijk niet voorbijgaan aan het historisch pand 'de Lelie' waar de twee zussen Rebekka en Deborah aan de slag gaan om er een succesvol restaurant van te maken. De Lelie staat al een aantal jaren leeg en het kan geen kwaad dat met dit beschermd monument eindelijk eens iets gaat gebeuren.
 
De Lelie (midden van de foto)

De Lelie werd gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Het deed dienst als gildehuis voor de rederijkerskamer "De Lelie". De charmante gevel en de monumentale balkenstructuur maken van dit smal en diep pand een gedroomde locatie om er een karaktervol restaurant op te starten. Buiten is er nog ruimte om een noorderterrasje uit te baten waar de klanten zicht hebben over de Markt met het stadhuis en de Sint-Sulpitiuskerk.

Er is nog veel werk aan de winkel in Diest.

De rechterbuur van De Lelie, dat is pas helemaal een gebouw om van achterover te vallen. 'In den Keyser' vind ik één van de mooiste gebouwen van het Hageland. Het werd opgetrokken in 1616 en behoorde toe aan de Sint-Sebastiaansgilde. Het meest opvallend in de voorgevel zijn de twee grote spiraalvormige figuren (voluten) en de goede ogen onder jullie merken op dat de metsers van dienst er niet in geslaagd zijn twee identiek dezelfde voluten uit hun truweel te toveren. (Dat is ook bijna onmogelijk, aldus jullie ex-metser van dienst.)

In den Keyser en De Lelie zijn slechts twee prachtige gebouwen uit een heel lange rij. Diest is voor achitectuurliefhebbers een klein paradijs. Daarom is het jammer dat deze stad volledig ontbreekt in de recente 10-delige architectuurreeks van De Standaard. Misschien dat Mijn Restaurant (VTM) voor een verdiende compensatie kan zorgen.

(Vorig jaar brachten we een bezoekje aan het winnend restaurant d' Hoogeschool in Leuven)

3 opmerkingen:

  1. Jammer toch van die auto's in de buurt. Zo'n mooie plekjes zouden op z'n minst autoluw moeten zijn en zonder parkeermogelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @de zeggenschap: daar heb je voor 100% gelijk; was ook mijn reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ene van Looi die de loftrompet steekt over Diest. Ge kunt niet meer kapot. (Ik was de jongste stadsgids ooit in Diest 15 jaar)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.