1 januari 2009

vogel van het jaar

de boerenzwaluw, vogel van het jaar 2009 
(foto van www.laagwater.com)

Met 21% van de stemmen kaapte de boerenzwaluw met gemak de eerste prijs weg in de verkiezing van 'vogel van het jaar 2009'. De prachtige kerkuil werd tweede en de behendige boomklever vervolledigde het denkbeeldige podium. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Vlaanderen, waar ik lid van ben, en Protection des Oiseaux.

Aandacht voor de boerenzwaluw is echt niet overbodig. Op dertig jaar tijd nam de populatie met 80% af! Het beestje is erg gebonden aan boerderijen want zowat 98% van alle nesten wordt gemetseld in stallen en schuren. En hier ligt dan ook de verklaring van de betreurenswaardige achteruitgang. De kleine boerderijen met enkele koeien op een laag stro en open stallen verdwenen zienderogen. Hygiëne in de stallen en verhardingen van de wegen en koeren maakten dat nesten en insecten ongewenst werden en dat het noodzakelijke metselmateriaal (modder en water) alsmaar minder voorhanden was.

Je kan de boerenzwaluw een handje toesteken door kunstnesten op te hangen, door modderpoelen of kleine waterpartijen aan te leggen en uw tuin insectenvriendelijk te beheren. Wat koeien of ander vee helpt ook maar is praktisch niet altijd haalbaar. Een alternatief is om je vrouw iedere dag een uurtje aan een paal met stevig touw in de tuin vast te binden. In het begin zal ze tegenstribbelen maar eens ze inziet dat het voor een goed doel is, zal ze nog moeilijk binnen te houden zijn. :)

2 opmerkingen:

  1. Geen boerenzwaluwen of kerkuilen, maar boomklevers kan ik dagelijks bewonderen.

    Enne, ik ken meer mannelijke runderen voor aan dat paaltje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @zapnimf: kan ook maar hun mest is niet zo geliefd door boerenzwaluwen.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.