20 februari 2008

de jeugd van tegenwoordig

"De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe. Ze heeft slechte manieren, veracht alle gezag. Heeft geen respect en praat als ze zou moeten werken. Jongeren spreken hun ouders tegen, kletsen in gezelschap. Ze schrokken aan tafel hun eten naar binnen, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders."

Toegeschreven aan Socrates (469-399 voor Chr.)!

En als ik daar zelf nog iets mag aan toevoegen: als ik -vanuit mijn praktijk- peil naar het waarom van het tegenpruttelen en moeilijk doen van een leerling ontwaar ik vaak een grote intelligentie en inzicht in zaken die fundamenteel fout lopen. Hun negatief gedrag is niet meer dan een terecht verzet tegen een foute situatie.

In plaats van een sanctionering verdient zo'n leerling eigenlijk een medaille: omdat hij zich verzet tegen een wantoestand (wat een goede eigenschap is) én omdat hij een interessante klokkenluider is waardoor we weten waar we ons licht moeten over laten schijnen. Van die leerlingen kunnen we er nooit genoeg hebben.

3 opmerkingen:

Maxentia de Beauvais zei

Yeah! Gelijk heb je.

Heidi zei

Wat zul jij populair zijn op school... ;-)

jimmy zei

ja ,nog hoe meer van die kerels en dames hoe meer werk voor u.gedaan met eindeloos surfen en kaarten werk aan de winkel.bestel al maar een airco want gij gaat zweten met zo een stelling.