6 oktober 2007

chaos in motion-tour


Voor de eerste maal in mijn leven woonde ik donderdagavond een live concert bij in de nieuwe Lotto Arena Hal in Antwerpen. Dream Theater, één van de weinige groepen waarvoor ik nog uit mijn luie zetel kom, gaf er een machtig concert. Hun Chaos in Motion-tour was een schot in de roos en heeft me uitermate geboeid. De jongens van Symphony X deden ook erg hun best maar hun geluid werd desastreus afgemixed zodat het leek op een bootleg van bigs die gecastreerd werden. Jammer.

Dream Theater daarentegen klonk stukken beter, al ben ik hiervoor wel een plaatsje achter de mengtafel gaan opzoeken (Meestal krijg je daar het optimale geluid). Wie Petrucci, Portnoy en C° bezig ziet, staat versteld van hun technisch kunnen en vraagt zich af "is dit nog menselijk?". De meeste van hun songs zijn zowel ritmisch als melodisch zo complex dat het niet abnormaal zou zijn als er geregeld 'valse noten' te horen zijn. Niet dus.

Dream Theater is af: stuk voor stuk virtuozen op hun instrument en samen magie. Het publiek genoot ervan en kreeg meermaals een krop in de keel als de wat verwilderde John Petrucci de groep weer naar een muzikaal hoogtepunt leidde. Wat is die man toch goed!

Het is jammer dat er aan zo'n concert een einde moet komen. Gelukkig tourt Dream Theater regelmatig de wereld rond en is de kans groot dat de groep binnen een jaartje terug te bewonderen is. Hopelijk treden ze dan niet meer tesamen op met Gwen Stefani (die avond in het Sportpaleis) zodat ik niet meer voor die verschrikkelijk moeilijke keuze word gesteld 'DT of Stefani?'

(nieuwe nummers uit "Systematic Chaos" die live dik in orde waren: The Ministry of Lost Souls, In the Presence of Enemies. De setlist op Last Fm)

3 opmerkingen:

 1. Het is nog één van de weinige bands die het niet moet hebben van podiumspektakel, maar die enkel met hun muziek het publiek al kunnen bezweren.

  Wat voor jou Dream Theater is, is voor mij Opeth geloof ik. De manier hoe je erover praat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Opeth ken ik niet; ik zal ze eens 'ontdekken'. Eens luisteren of het een goeie tip was ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dream Theater doet samen met Opeth een tour in de VS: "Progressive Nation".

  Mocht die stoet ooit tot in Europa raken, dan zullen onze wegen elkaar onvermijdelijk kruisen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.