4 mei 2013

natuurlijk parfum


Alle blikken zijn deze dagen gericht op de fruitboombloesems. Terecht, de kerselaars, de perenbomen en nu ook volop de appelbomen bloemen dit jaar bijzonder weelderig. Het tiental bomen in onze tuin is op zich al indrukwekkend, niet vragen hoe adembenemend schoon het in Haspengouw moet zijn. Om dat aan den lijve te ondervinden, trekken we in de namiddag richting Rullingen en Kuttekoven. Binnen een week zijn de hoogstammen de mooiste 'pluimen' reeds kwijt. Andere dingen op de agenda moeten schuiven. Dit jaar wil ik het bloesemfestijn niet missen.

Toch zijn er in onze tuin enkele bomen die niet moeten onderdoen voor de gekende fruitbomen. Ze bloemen even talrijk, zij het met kleinere bloemjes, maar als extra verspreiden ze een heerlijk parfum. Iedereen die door de tuin wandelt, vraagt het mij: wat ruikt hier toch zo goed? Wel, het zijn de inheemse vogelkersen, de Prunus padus. De bloemen ervan lijken op deze van wilde roosjes en ze staan in een tros gegroepeerd. Op de foto zie je dat het best sierlijke bomen zijn.


De bloesem van de inheemse vogelkers volgt hier deze van de krentenboompjes op. Hiermee zijn we zo'n 6 weken verzekerd van een intense witte gloed in de tuin. De zoete geur heeft veel weg van de parfummeesters sering en meiklokje maar is zachter. Je hoeft evenwel de bloemen niet tegen je neus te houden om ervan te kunnen genieten. Het hangt wijd verspreid in de lucht. Bij een tuinwandeling valt er niet aan te ontsnappen, gelukkig maar.

Deze vogelkers zorgt zelf voor nakomelingen via vallende bessen. Er hangen er zoveel aan dat de vogels niet alles opgesmuld krijgen. Tot nu toe heb ik nog geen enkele jonge boom gerooid maar op termijn zal ik er toch een deel moeten wegschenken. Ik merk dat deze week ook de seringen en meiklokjes gaan openkomen. Ik sta er nog steeds van versteld hoe zij in staat zijn zo'n prettige, intense geur te produceren. Sommige rozen en lavendel kennen er ook wat van - ik heb ooit een gevulde Austinroos (Gertrude Jekyll) gehad die kon wedijveren met een verse zak potpourri - maar toch hou ik het meest van een eenvoudige, ouderwetse sering of een groepje meiklokjes. Maar bij de bomen zie ik niet meteen een concurrent voor de geurende en rijkelijk bloemende vogelkers.


5 opmerkingen:

Heidi zei

Hier geuren de peperboompjes en de viburnum heerlijk. Een klein zuchtje wind voert het parfum mee tot aan de achterdeur, zo'n 3 meter verder. Heerlijk.

De Zandeik zei

Nog eentje om te onthouden wanneer ik de vaste planten-borders ga vervangen door struiken.

fruitberg zei

Die staat ook in mijn houtkant, prunus padus. Had er geen idee van dat die welriekend was, ik wist wel dat hij erg mooi is;-).'t Is hier nu werkelijk heel mooi, al die fruitbloesems (zowel de oude hoogstamboomgaarden als de grote laagstamboomgaarden)

Best geurende plant (naar mijn persoonlijke mening) is een kamperfoelie

Ludo RUTTEN zei

@fruitberg: ik hou ook van de kamperfoeliegeur die ik vooral 's morgens en 's avonds in onze tuin ruik. Laat zeker iets weten als je je tuin openstelt, moet inderdaad daar prachtig zijn met al die fruitbomen.

Zem zei

Geen Amerikaanse, woekerende exoot maar de gewone inheemse vogelkers, die ook nog geurt. Ik kende hem niet: goed om te weten.
Op dit moment zijn het hier de heerlijke bloemgeuren van de -door sommigen gehate -Mahonia, die mij blij maken. Geur brengt veel extra's in de tuin.