2 juni 2010

wereldreis per fiets

Vorige maandag, net op de dag van zijn verjaardag, is mijn schoonbroer in Tessenderlo vertrokken voor een fietsreis van een jaar. Ondermeer Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte behoren tot de bestemmingen. Vier van zijn vrienden fietsten de eerste dag mee. De eerste trip bracht het gezelschap via het geroemd Limburgs fietsroutenetwerk tot aan Station As, in de buurt van Genk.

Na de eerste trip werd in Station As een stevige maaltijd genuttigd.

Het geklasseerde station van As werd gerenoveerd in de stijl van de jaren 30 van vorige eeuw. Het herleeft als één van de vijf toegangspoorten van het Nationaal Park De Hoge Kempen. De vzw Kolenspoor houdt er tevens de herinnering aan het mijnverleden in ere. Mijn schoonbroer Marc reserveerde er voor hun eerste nacht een aantal coupées in de authentieke nachttrein. Origineel, heel zeker. Alleen voor grote mensen kunnen de bedden van 1,70 meter voor een onrustige nacht zorgen. Het ontbijt 's anderendaags is in de prijs inbegrepen.

de nachttrein uit 1952 is van Oost-Duitse makelij

Marc had de eerste avond heel wat vrienden en familie uitgenodigd voor een verjaardagsdrankje. Wij gingen met de kroost uiteraard ook een kijkje nemen. Onze kinderen zijn er niet zo gerust in: met de fiets door Albanië en nog wat van die landen met actieve bendes, als dat maar goed afloopt voor een eenzame Belg met fiets en tent. Samen met zo'n 25 anderen dronken we op zijn verjaardag en -uiteraard- op een goede reis en behouden terugkeer. We piepten eens in de slaaptrein en beklommen de 31 meter hoge uitkijktoren vlakbij het Station As.

de toegangspoort tot het Nationaal Park met uitkijktoren

Die uitkijktoren is een replica van een originele boortoren waarmee André Dumont in 1901 de Limburgse steenkool in As ontdekte. De toren is vrij toegankelijk (tot 17.00 uur volgens een bordje boven de ingang maar onder dwang van de kinderen werd dit naar goede anarchistische traditie genegeerd) en vanop het platform op 25 meter hoogte kan je genieten van een panoramisch uitzicht over de stationssite en het Nationaal Park. Jammer voor ons was het té bewolkt om ver te kunnen zien.

afscheid van vrienden en familie aan de slaaptrein

Na deze blitzverkenning van de stationsomgeving werd afscheid genomen van de schoonbroer en zijn 4 metgezellen. Er werden nog wat foto's genomen, de fiets werd gekeurd en heel wat kussen uitgedeeld. Een jaar lang iemand niet zien, is natuurlijk niet niks. Gelukkig kan er via GSM nog wel wat gecommuniceerd worden . Ook heeft het schoonbroer het goede voornemen om regelmatig te e-mailen en iets te posten op zijn reisblog (windop.blogspot.com). Ik beschik over zijn wachtwoord moest het technisch wat mislopen.

Van As ging de fietsreis (dinsdag) naar de jeugdherberg in Voeren. Van daaruit fietst Marc en één van zijn vrienden (Hans Bulckaen) via ondermeer Monschau naar Trier, de stad van de Porta Nigra. Vanaf Trier staat de schoonbroer er alleen voor. Richting Italië. Hopelijk krijgt hij niet te veel af te rekenen met een zere rug, lekke banden en slecht weer. Als fietser blijf je erg kwetsbaar. Volgens onze kinderen zijn vooral de afdalingen in de bergen erg gevaarlijk. Marc blijft evenwel optimist. Moest je dit lezen Marc, succes ermee!

1 opmerking:

Alcyon zei

Dapper... Ik wens hem succes, en ga mij inschrijven op zijn blog!