29 maart 2009

natuurgebied Gerhagen

Natuurgebied Gerhagen is met zijn 945 ha de groene long van Tessenderlo. Gerhagen grenst aan het vroegere Merodegebied (meer dan 1500 ha) en samen vormen zij een zeer uitgestrekt landschap van bossen, weilanden en heide waar het heerlijk is om te wandelen of te fietsen. Ook voor onze cursus natuurinzicht krijgen we met Gerhagen een leerrijke plek voorgeschoteld.

Vlaams natuurreservaat Pinnekenswijer

Onze tweede uitstap bracht ons -onder leiding van natuurgids Marc Meert- bij de twee Looise erkende natuurreservaten: Pinnekenswijer en Houterenberg.  Pinnekenswijer is een natuurlijk ven temidden van de bossen van Gerhagen. Om het gebied te verrijken met méér natuur (onder meer heide, libellen, nachtzwaluw en gentiaanblauwtje) werden er recent heel wat corsicaanse dennen verwijderd. De bovenste bodemlaag werd er afgeplagd zodat de heidezaadjes weer volop aan het ontkiemen zijn. 

Naast het masaal voorkomende pijpestrootje en biezen vind je aan Pinnekenswijer hier en daar zonnedauw, het gekende vleesetende plantje, en veenmos. Het open gebied is ook geliefd door buizerds die er profiteren van de sterke thermiek. We zagen tijdens de wandeling zelfs een witte buizerd die er al jaren zou broeden.

wandelend over de Houterenberg

Vanuit het ven wandelden we zuidwaarts richting Engsbergen. De Houterenberg vormt hier de natuurlijke scheiding tussen Gerhagen en deze Looise deelgemeente. Van in de lagere school weet ik nog dat deze berg met zijn 52 meter het hoogste punt van Tessenderlo is. 

De Houterenberg is een natuurgebied dat beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het maakt deel uit van een speciale beschermingszone of Europese Habitat-richtlijngebied. Deze Diestiaanheuvel vormt tevens een interessant overgangsgebied tussen de zanderige Kempen en het Hageland.

Ongetwijfeld is dit het mooiste heidegebied van onze gemeente. Eén van onze heimat-schilders, Albert Loots met name, tekende er tientallen pastelwerkjes. In de jaren 70 werd dit prachtig stukje natuur massaal ingepalmd door illegale weekendhuisjes maar deze misbaksels zijn ondertussen zo goed als allemaal afgebroken. Ondertussen wordt al jaren volledig de groene kaart getrokken en spant de overheid zich in om de aanwezige natuurwaarden te beschermen. Met de creatie van nieuwe poelen probeert men ook de libellen en amfibieën hun geliefkoosde biotoop aan te reiken.

Dit mos geeft een oranje gloed tussen de heide (Jagershuis)

De heide, de bosbessen, de vele soorten mossen en hier en daar een mooie solitaire grove den geven dit duinachtig gebied iets sprookjesachtig. Volgens een aantal medecursisten zou het gebied op zijn mooist zijn op het einde van de grote vakantie. 

Het gemengde eiken-berkenbos gaat richting Jagershuis over in dennenbos (pinus nigra) dat onder andere voor gebruik in de mijnbouw op grootschalige wijze werd aangeplant. Vlakbij het Jagerhuis ligt nog een interessante zandheuvel. In mijn kindertijd broedde hier in één van de steile kanten een hele kolonie oeverzwaluwen. Helaas werd deze vogelvriendelijke 'duin' niet bewaard en is er in de verste verte geen zwaluw meer te zien. Misschien een concreet ideetje als men nog een nieuw herstelplan opstelt? Tijdens onze uitstap was ik wel verrast door een hevige oranje gloed tussen de heidestruiken. Gelukkig geen potten verf die omgekieperd waren maar de gesteelde sporenkapsels van grote zoden haarmos. Zeg ik dit goed?

Meer informatie over het gebied kan je verkrijgen bij de Werkgroep Ecologie Tessenderlo.

28 maart 2009

RIP

Aan de ogen zie je dat deze prachtige pad overleden is. Ik had nochtans 
zo uitgekeken naar een bende kleine padden. Doodsoorzaak: onbekend.

vanavond



voor meer informatie: klik op vanavond.

achtervolgd door de flikken

Gisterennacht was er politiecontrole aan het Begijnhof te Diest. Als chauffeur van dienst vervoerde ik onze tafeltennisploeg -na alweer een prachtige overwinning- richting onze club. Pech voor de flikken want zowat 50 meter voor hun "kamp" moet ik dan links, een onbenullig straatje naast het stedelijk zwembad, indraaien. De club ligt waar ze ligt. En ik kan ook moeilijk omrijden om toch maar in het vangnet van de flikken te belanden. Zo goedkoop is de naft nu ook weeral niet en voor een fris drankje kan je er evenmin terecht.

Ik zei nog "subiet denken ze dat ik ga vluchten en komen ze ons achterna" en jawel hoor... binnen enkel seconden hing er al een flikkenauto met lichtorgel in mijn gat. Ik geloof nooit dat de agent zich aan de maximum snelheid van 50 km/u. heeft gehouden. Daarvoor haalde hij me te snel in. Ik vind dat stout van de politie maar draaide toch maar beleefd en vriendelijk mijn raampje open. 'Goedenavond' zei ik. Ik kreeg het licht van een zaklamp op mij gericht. 'We moeten hier toch écht indraaien hoor, want we rijden naar onze pingpongclub'. De jonge agent, die dacht de vangst van zijn leven te doen, leek wat ontgoocheld. 

Hij scheen veiligheidshalve ook in de auto. Het zou niet de eerste keer zijn dat een trio pingpongers in trainingspak de spilfiguren zijn van de internationale drugs- en wapenhandel. Zijn volle aandacht ging ineens naar mijn ploeggenoot, rechtsvooraan zittend, een prima vier op vier in Leuven, en van alle inzittenden eigenaar van het meest verdacht voorkomen, na de bestuurder dan. "Dag Bart" zei mijn kompaan tegen de agent met pitslicht. De spanning viel zichtbaar van Bart zijn gezicht. Hij kon dat vanuit de verkeersfuik ginderachter natuurlijk niet zien, maar zijn collega politieagent speelde dit weekend mee in onze ploeg. 

Dankzij zijn collega in mijn auto werd de hele inboedel in een fractie van een seconde als veilig verklaard. Geen ademtest, geen fouillering, de kofferbak onaangeroerd (spijtig, want mijn schoenen en kousen stonken als nooit tevoren), geen verzekeringspapieren, geen inbeslagnames, zelfs onze handtekeningen werden niet gevraagd. Voor sportmannen is dat een belediging. Zeker als je met 3-13 gaan winnen bent in Leuven en de titel voor het grijpen ligt (zie afbeelding). 

Nu ik er over nadenk, het minste wat Bart aan ons had kunnen vragen was toch of we gewonnen hadden of niet. Of beter nog, vragen of we er bezwaar tegen hadden dat hij ons -met sirene en flikkerlicht- mocht voorrijden tot aan de club. Niks daarvan, hij stapte in en reed terug naar het kamp. Wachtend op de volgende auto vol misdadigers.

de stand, met nog één match voor de boeg

    26 maart 2009

    wij, primaten

    Omdat die van ons binnenkort met enkele klassen naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (beter gekend als het dinomuseum) moet gaan, trokken we er vorige zondag op uit om het museum en de nieuwe Galerij van de Evolutie te verkennen. 

    Het KBIN is met de wagen vanuit Leuven heel gemakkelijk te bereiken. Op zondag is het verkeer ook helemaal niet druk en kan je gemakkelijk parking vinden via de Waversesteenweg, bvb. achter de kazerne in de Luchtmachtlaan. Dan rest je nog een kleine wandeling tot aan het museum. Met de lerarenkaart kan je er gratis binnen.

    de kinderen luisteren nieuwsgierig

    Mijn juf bio was vooral benieuwd naar de nieuwe zaal over de evolutie. Deze nieuwe galerij werd geopend ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Charles Darwin, zoals je weet, de grondlegger van de evolutietheorie. Darwin zelf krijgt er nauwelijks aandacht, wat ik vreemd vind. De expositie vond ik voor een leek als mij ook nogal hoog gegrepen. Maar met enige voorkennis of onder begeleiding van een gids is de tentoonstelling zeker de moeite waard. Dat geldt ook voor de prachtige zaal zelf, want die bleef 40 jaar lang gesloten voor het publiek. 

    de nieuwe "evolutiezaal"

    Maar het museum biedt natuurlijk veel meer. Voor de kinderen (en de papa) was vooral de galerij van de dinosauriërs het meest indrukwekkend. Dat is niet zo verwonderlijk want de verzameling van het KBIN is de grootste dinotentoonstelling van Europa met heel veel authentiek materiaal.

    Impressionant is zeker de verzameling iguanodons die in 1878 in de steenkoolmijnen van Bernissart werd gevonden. Deze vondst claimt "uniek in de wereld" te zijn: 30 complete en enkele onvolledige skeletten werden er teruggevonden. De beesten kregen dan ook als wetenschappelijk naam Iguanodon bernissartensis. Wie onder de indruk is van de grootte van de dinoskeletten moet zeker ook eens gaan piepen bij de karkassen van de walvissen. "Veertig grote stappen, van kop tot staart", volgens één van de kinderen. De blauwe vinvis is dan ook het grootste dier van de aarde dat gekend is.

    En dat wij mensen allemaal behoren tot de primaten en héél, héél vroeger als een kwalachtige in de zee rondzweefden, dat kan je de kinderen ook niet ontzeggen. Adam en Eva of het verhaal van de ooievaar of de bloemkool mogen dan leuke vertelsels zijn, in een moderne opvoeding horen ze niet thuis. 


    de Vautierstraat met uitzicht op het Europees parlement

    Wie dan toch in Brussel is, moet zeker ook eens een wandeling maken in de naaste omgeving van het museum. Via de Vautierstraat ben je zo aan het Wiertzmuseum en het Europese parlement. Sla net voor het parlement rechts het Leopoldpark in. Dit park dat in 2002 eens goed onder handen werd genomen, is een prachtig landschappelijk park in Engelse stijl. De vijver is een overblijfsel van de Maalbeekvallei.

    de Solvaybibliotheek in het Leopoldpark

    Het Leopoldpark dateert uit 1852 en deed vroeger dienst als dierentuin. Het park telt tal van historische monumenten. Naast de Solvaybibliotheek of het Jacqmainlyceum staat hier de kleine Eggevoorttoren, één van de oudste gebouwen van Brussel. Het park met vijver vormt al jaren de plek voor een middagpauze in de Europawijk. De omliggende scholen en Europese instellingen zorgen dagelijks voor tientallen wandelaars.


    schaatsen blijft verboden in het park

    25 maart 2009

    K3 al terug een trio

    "Het kriebelt zo als ze kust", schatert Karen.

    Veel nieuws wou studio 100 echter nog niet kwijt behalve dat ze Katina heet en dat het nieuwe trio al vol overgave werkt aan de nieuwe K3-single. De (voorlopige) titel van het liedje luidt "wijver moeten hun klep dichthouwe", een ideetje van Katina. Gertje beklemtoont dat optredens pas voor het einde van het jaar zullen zijn omdat 'Katina nog veel tijd nodig heeft om de moeilijke danspasjes en de gemaakte glimlachjes (zie foto) onder de knie te krijgen'. Tevens dient blonde Katina te herstellen van 'een reeks aankomende noodzakelijke operaties' . Volgens geruchten uit Schelle zijn Gertje en Katina voorlopig nog geen koppel. Katina zou Gertje iets te vrouwelijk vinden. 

    15 maart 2009

    hou Anja uit de cel !

    8 maanden effectieve gevangenisstraf,1.100 € boete en een straatverbod. Dat is de straf die Anja Hermans kreeg op maandag 02 maart 2009 van de Dendermondse rechtbank. Heeft ze dan een moord gepleegd of heeft ze zich schuldig gemaakt aan vluchtmisdrijf? Neen, Anja Hermans heeft met een aantal geweldloze acties de manke beveiliging van de kerncentrale van Doel aangetoond. Ze kon meerdere keren probleemloos de zogenaamde beveiligde zone rond de kerncentrale van Doel betreden en zwaaide wat naar de beveiligingscamera.

    De straf staat duidelijk niet in verhouding met 'de fout'. Bovendien is de uitspraak een aanfluiting op de vrije meningsuiting en het recht op vreedzaam betogen. Daarom ook dat ik me graag aansluit bij het protest tegen dit belachelijk en onrechtvaardig vonnis.

    printscreen van mijn ondertekening

    Achtergrondinformatie vindt u in de "platformtekst proces Electrabel" waar je je ook kunt scharen achter de oproep om Anja uit de cel te houden. Ook op facebook kan je je steun uitspreken door toe te treden tot deze facebookgroep. Ook het anti-Fascistisch Front steunt de actie. 

    Tegen het vonnis werd ondertussen beroep aangetekend en laat ons hopen dat men daar eens de grondwet onder het stof uithaalt.

    14 maart 2009

    man liberation front

    Jan Van Looveren en Philippe Geubels in warm gezelschap

    Vanaf 26 maart kan je op 2BE kijken naar M!LF, niet Mothers I..., wel het Man! Liberation Front. De missie van de programmamakers is simpel: mannen terug échte mannen laten zijn.

    "Mannen die dagcrème opsmeren. Mannen die aan yoga doen. Mannen die willen vermageren. Mannen die zinnen als ‘Ik voel mij daar niet helemaal lekker bij’ in de mond nemen. Heren, het einde is nabij: mannen vervrouwelijken. Vlaanderen loopt vol met ‘nieuwe mannen’ terwijl de ‘echte man’ met uitsterven wordt bedreigd. Het is dus tijd voor actie, in het belang van de soort. Het is tijd om front te vormen: het Man! Liberation Front."

    De opnames gaan door in het zogenaamde clubhuis, door de makers "een terrarium met echte, levende babes" genoemd, en "zelf getimmerd met een flipperkaske en niet teveel design".

    Ik denk dat dit concept wel kan aanslaan. De toonzetting is alvast grappig. Ik voel me aangesproken en als ik thuis ben en niet moet strijken van die van ons, ga ik zeker de eerste aflevering eens bekijken. Languit in de zetel met een milkshake erbij. Hmmm.

    En moest de inhoud wat tegenvallen, het levendige decor zal veel goedmaken.

    de nieuwe Dream Theater


    Roadrunner Records heeft vandaag de titel en coverart prijsgegeven van de nieuwe cd van Dream Theater. Het tiende studiealbum van DT zal "Black Clouds & Silver Linings" heten en verschijnt op 23 juni. Volgende nummers worden aangekondigd:

    1. A Nightmare to Remember
    2. A Rite of Passage
    3. Wither
    4. The Shattered Fortress
    5. The Best of Times
    6. The Count of Tuscany


    Dream Theater zal op vrijdag 26 juni (vlak na de release) te beluisteren zijn op Graspop Metal Meeting in Dessel.

    9 maart 2009

    fragile

    Jaaaaa Saartje, je bent zwanger. We weten het ondertussen wel!

    zondag 8 maart

    8 maart 2009

    mijn restaurant

    De stadswandeling in Diest van gisteren kon natuurlijk niet voorbijgaan aan het historisch pand 'de Lelie' waar de twee zussen Rebekka en Deborah aan de slag gaan om er een succesvol restaurant van te maken. De Lelie staat al een aantal jaren leeg en het kan geen kwaad dat met dit beschermd monument eindelijk eens iets gaat gebeuren.
     
    De Lelie (midden van de foto)

    De Lelie werd gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Het deed dienst als gildehuis voor de rederijkerskamer "De Lelie". De charmante gevel en de monumentale balkenstructuur maken van dit smal en diep pand een gedroomde locatie om er een karaktervol restaurant op te starten. Buiten is er nog ruimte om een noorderterrasje uit te baten waar de klanten zicht hebben over de Markt met het stadhuis en de Sint-Sulpitiuskerk.

    Er is nog veel werk aan de winkel in Diest.

    De rechterbuur van De Lelie, dat is pas helemaal een gebouw om van achterover te vallen. 'In den Keyser' vind ik één van de mooiste gebouwen van het Hageland. Het werd opgetrokken in 1616 en behoorde toe aan de Sint-Sebastiaansgilde. Het meest opvallend in de voorgevel zijn de twee grote spiraalvormige figuren (voluten) en de goede ogen onder jullie merken op dat de metsers van dienst er niet in geslaagd zijn twee identiek dezelfde voluten uit hun truweel te toveren. (Dat is ook bijna onmogelijk, aldus jullie ex-metser van dienst.)

    In den Keyser en De Lelie zijn slechts twee prachtige gebouwen uit een heel lange rij. Diest is voor achitectuurliefhebbers een klein paradijs. Daarom is het jammer dat deze stad volledig ontbreekt in de recente 10-delige architectuurreeks van De Standaard. Misschien dat Mijn Restaurant (VTM) voor een verdiende compensatie kan zorgen.

    (Vorig jaar brachten we een bezoekje aan het winnend restaurant d' Hoogeschool in Leuven)

    7 maart 2009

    blauwe druifjes en begijntjes

    Begijnhof Diest, blauwe druifjes

    Begijnhof Diest, beeldengroep begijntjes

    hopla, hier zijn we weer

    Zowat al mijn vrienden zeiden hetzelfde: gooi dat wachtwoord eraf! Wat bij deze is gebeurd.

    De voorbije dagen heeft de verhoogde privacy-setting van deze blog me de gelegenheid gegeven om in alle discretie te communiceren met mijn lezers en te peilen naar hun reacties. Heel veel steun kreeg ik van mijn collega bloggers. Waarvoor dank. Jullie reacties waren hartverwarmend en ook niet mis te verstaan:

    - recht op vrije meningsuiting, daar kan niet worden mee gesold.
    - laat je pret niet vergallen, doe je ding.
    - ik volg je blog al jaren, nergens zie ik een belediging.
    - ooit hetzelfde meegemaakt, ironie en humor zal voor een aantal mensen altijd moeilijk blijven.
    - de ironie van je stukken is overduidelijk.
    - humor is een belangrijk aspect van opvoeding.
    - iemand anders smaak en humor kan nooit dé norm zijn, een blog is iets persoonlijk.
    - wat gebeurd is, gaat veel te ver.
    - ik ben geshockeerd.
    - leve muggenbeet, ik blijf een grote fan.
    - verander niets aan je stijl, ik blijf lezen en genieten.
    - mijn God!
    - blijven bloggen hé man!
    - enzovoort enzovoort

    Al jullie reacties heb ik mooi bewaard, ze komen zeker nog eens van pas.

    Ondertussen heb ik deze blog wat anoniemer gemaakt en heb ik voor de goede vrede een aantal stukjes (5 van de 1584) in een apart bestandje gesleept. Voor mij is deze zaak nu gesloten en ik reken er op dat mijn waardige reactie op het voorval een inspiratie mag zijn voor al mijn collega's.