28 december 2009

wandelen in Gerhagen

Op de laatste sneeuwdag had ik echt behoefte aan een stille wandeling. Op een dikke kilometer afstand ligt het 'stiltegebied' Gerhagen. Ver moest ik daarvoor dus niet zijn. In het voorjaar wandelden we er met de cursisten van Natuurinzicht reeds naar Pinnekenswijer, een natuurlijk ven te midden van de bossen. Ik ging er terug een kijkje nemen.

Pinnekenswijer in de winter

Veel leven viel er niet te bespeuren. Enkele wandelaars en een handjevol vrouwelijke joggers die moeite deden om hun poten niet te verzwikken op de spekgladde wegen. Dat wel, maar geen enkel wild beest of vogel ben ik er tegengekomen. Opvallend zijn wel de honderden jonge heideplantjes die dankzij de verwijdering van de zwarte den en het plaggen van de bodem Gerhagen aan het heroveren zijn. In de bloeiperiode gaat dit -eindelijk- wat kleur brengen in de donkere bossen.

Aan het einde van de wandeling belandde ik aan het Bosmuseum en de uitkijktoren. De commerce en de toerismepromotoren hebben hier, aan de oorspronkelijk prachtige zandduin, een hele brok natuur naar de hand gezet en naar mijn mening is de limiet van eet- en drankgelegenheden nu echt wel bereikt. De natuur in Gerhagen is de moeite waard om te bezoeken, zekers, maar je kan haar geen grotere dienst bewijzen dan er met de bulldozers en bouwkranen weg te blijven.

Een "Gerhagenster" aan het Bosmuseum

Ook ongetwijfeld met de beste bedoelingen opgevat is 'Kerst in Gerhagen'. Voor mensen die de natuur opzoeken om even te kunnen ontsnappen aan de dwaze en dolgedraaide wereld is de confrontatie met de kerststerren, het kerststalletje en de speeltuin die met kerstbomen werd volgeplant evenwel eerder een shock- dan een spirituele ervaring. Moet dergelijke bazaar nu echt overal opduiken?

5 opmerkingen:

de zeggenschap zei

Hoe 'stil' is zo'n 'stiltegebied' nog. Ik hoor tetterende wandelaars, kreunende joggers en de toeristische molen draait er op volle toeren, zo te zien.
Waar blijft het geconditionerde kermisvolk met z'n die hard Plopsa's en andere honderdmannen, Boemba's, Ktjes en Josjes...?
Morgen brengen?

[muggenbeet] zei

Gerhagen is al bij al, eens men een eindje richting Averbode heeft gestapt en zolang de vliegtuigen van Schaffen zwijgen, een rustig gebied. Toch de focus vanuit de overheid omtrent het 'stiltegebied' mag gerust gezien worden als een compensatie van de lamlendigheid inzake de industriële problematiek in Tessenderlo.

AnneTanne zei

Zaterdag een rondje gewandeld in 't Vinne in Zoutleeuw. Heel erg mooi, al was het jammer dat daar al geen sneeuw meer lag. Maar het was er wél rustig, geen kermistoestanden, en al vlogen de vliegtuigen er laag, horen deden we ze net niet...

[muggenbeet] zei

@annetanne: ik las in natuur.blad de reportage over Zoutleeuw. In het voorjaar probeer ik er ook te geraken.

AnneTanne zei

Tiens... Laten wij de suggestie nu ook daar gevonden hebben...
(Neem zeker laarzen mee - wij hebben alleen doordat de vorst nog in de grond zat de volledige toer rond het meer op wandelschoenen kunnen maken.)