26 maart 2009

wij, primaten

Omdat die van ons binnenkort met enkele klassen naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (beter gekend als het dinomuseum) moet gaan, trokken we er vorige zondag op uit om het museum en de nieuwe Galerij van de Evolutie te verkennen. 

Het KBIN is met de wagen vanuit Leuven heel gemakkelijk te bereiken. Op zondag is het verkeer ook helemaal niet druk en kan je gemakkelijk parking vinden via de Waversesteenweg, bvb. achter de kazerne in de Luchtmachtlaan. Dan rest je nog een kleine wandeling tot aan het museum. Met de lerarenkaart kan je er gratis binnen.

de kinderen luisteren nieuwsgierig

Mijn juf bio was vooral benieuwd naar de nieuwe zaal over de evolutie. Deze nieuwe galerij werd geopend ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Charles Darwin, zoals je weet, de grondlegger van de evolutietheorie. Darwin zelf krijgt er nauwelijks aandacht, wat ik vreemd vind. De expositie vond ik voor een leek als mij ook nogal hoog gegrepen. Maar met enige voorkennis of onder begeleiding van een gids is de tentoonstelling zeker de moeite waard. Dat geldt ook voor de prachtige zaal zelf, want die bleef 40 jaar lang gesloten voor het publiek. 

de nieuwe "evolutiezaal"

Maar het museum biedt natuurlijk veel meer. Voor de kinderen (en de papa) was vooral de galerij van de dinosauriërs het meest indrukwekkend. Dat is niet zo verwonderlijk want de verzameling van het KBIN is de grootste dinotentoonstelling van Europa met heel veel authentiek materiaal.

Impressionant is zeker de verzameling iguanodons die in 1878 in de steenkoolmijnen van Bernissart werd gevonden. Deze vondst claimt "uniek in de wereld" te zijn: 30 complete en enkele onvolledige skeletten werden er teruggevonden. De beesten kregen dan ook als wetenschappelijk naam Iguanodon bernissartensis. Wie onder de indruk is van de grootte van de dinoskeletten moet zeker ook eens gaan piepen bij de karkassen van de walvissen. "Veertig grote stappen, van kop tot staart", volgens één van de kinderen. De blauwe vinvis is dan ook het grootste dier van de aarde dat gekend is.

En dat wij mensen allemaal behoren tot de primaten en héél, héél vroeger als een kwalachtige in de zee rondzweefden, dat kan je de kinderen ook niet ontzeggen. Adam en Eva of het verhaal van de ooievaar of de bloemkool mogen dan leuke vertelsels zijn, in een moderne opvoeding horen ze niet thuis. 


de Vautierstraat met uitzicht op het Europees parlement

Wie dan toch in Brussel is, moet zeker ook eens een wandeling maken in de naaste omgeving van het museum. Via de Vautierstraat ben je zo aan het Wiertzmuseum en het Europese parlement. Sla net voor het parlement rechts het Leopoldpark in. Dit park dat in 2002 eens goed onder handen werd genomen, is een prachtig landschappelijk park in Engelse stijl. De vijver is een overblijfsel van de Maalbeekvallei.

de Solvaybibliotheek in het Leopoldpark

Het Leopoldpark dateert uit 1852 en deed vroeger dienst als dierentuin. Het park telt tal van historische monumenten. Naast de Solvaybibliotheek of het Jacqmainlyceum staat hier de kleine Eggevoorttoren, één van de oudste gebouwen van Brussel. Het park met vijver vormt al jaren de plek voor een middagpauze in de Europawijk. De omliggende scholen en Europese instellingen zorgen dagelijks voor tientallen wandelaars.


schaatsen blijft verboden in het park

1 opmerking:

zapnimf zei

Geen probleem, nu heet dat zwemmen met ijzers aan je voeten.