25 februari 2020

behangersbij

Neen, de behangersbijen zijn nog niet aan het vliegen. De bijgaande foto dateert van de voorbije zomer, toen de campanula's in bloei stonden. Maar het was gisteren dat er een bericht in mijn mailbox terechtkwam van de bijendeskundige van natuurpunt. Hij bevestigde dat het beest op de foto een behangersbij was.

Ik denk dat het om de grote bladsnijder gaat. Hiervan is geweten dat hij stuifmeel verzamelt in Campanula. De grote bladsnijder is ook de meest voorkomende behangersbij in onze contreien. De term "behangersbij" is een logische keuze want deze bij behangt de buitenwand van zijn kokervormig nest met blaadjes. Ook de cellen worden van mekaar gescheiden door kleine ronde stukjes van een blad. Wie rozen in zijn tuin staan heeft, zal zo'n ronde hap in de bladeren al wel eens gezien hebben.

Plezant is dat ik het lijstje van beestjes in de tuin nu weer kan aanvullen.




3 opmerkingen:

  1. Dat berichtje kwam waarschijnlijk van Jens? Ik kreeg eergisteren ook 2 bevestigingen van behangersbijen van hem. Het stormweer is blijkbaar de ideale tijd om wat achterstand in te halen. Die beheerders van waarnemingen.be doen fantastisch werk.
    En inderdaad je lijstje wordt indrukwekkend. Geniet nog van je kleine paradijs, Ludo...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klopt Bart. Op waarnemingen.be kan men veel bijleren.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.