behangersbij

Neen, de behangersbijen zijn nog niet aan het vliegen. De bijgaande foto dateert van de voorbije zomer, toen de campanula's in bloei stonden. Maar het was gisteren dat er een bericht in mijn mailbox terechtkwam van de bijendeskundige van natuurpunt. Hij bevestigde dat het beest op de foto een behangersbij was.

Ik denk dat het om de grote bladsnijder gaat. Hiervan is geweten dat hij stuifmeel verzamelt in Campanula. De grote bladsnijder is ook de meest voorkomende behangersbij in onze contreien. De term "behangersbij" is een logische keuze want deze bij behangt de buitenwand van zijn kokervormig nest met blaadjes. Ook de cellen worden van mekaar gescheiden door kleine ronde stukjes van een blad. Wie rozen in zijn tuin staan heeft, zal zo'n ronde hap in de bladeren al wel eens gezien hebben.

Plezant is dat ik het lijstje van beestjes in de tuin nu weer kan aanvullen.
Reacties

Dat wordt al een behoorlijk lang lijstje!
Bart zei…
Dat berichtje kwam waarschijnlijk van Jens? Ik kreeg eergisteren ook 2 bevestigingen van behangersbijen van hem. Het stormweer is blijkbaar de ideale tijd om wat achterstand in te halen. Die beheerders van waarnemingen.be doen fantastisch werk.
En inderdaad je lijstje wordt indrukwekkend. Geniet nog van je kleine paradijs, Ludo...
Muggenbeet zei…
Dat klopt Bart. Op waarnemingen.be kan men veel bijleren.