eerst werken dan bloggen

Geranium "Rozanne"
Er werd niet veel geblogd de voorbije weken. Niet dat de goesting er niet was maar ik had mijn handen meer dan vol met grote tuinwerkzaamheden.  Het grote deel van dit werk vindt zijn oorsprong in de uitzonderlijke hitte en droogte van de voorbije twee zomers.  Zo werden een 20-tal rode beuken van de haag aan de straatkant gerooid omdat ze morsdood waren. Jonge beukjes werden aangeplant. Ook een deel van onze laurierhaag moest om deze reden vernieuwd worden.

De kruiwagen mag nu even uitrusten.
Het ijzeren prieeltje in de achtertuin kreeg een opfrissing met een vloer. Hiervoor gebruikte ik bijna alle betonnen en kleiklinkers die in de tuin nog rondslingerden. Rondom de vloer werden allerlei schaduwplanten gezet zodat de vrouw, die daar graag in stilte haar boeken leest, in goed gezelschap verkeert. Aan de garagepoort brak ik enkele vierkante meters klinkers op omdat ze schots en scheef lagen door alsmaar dikker wordende wortels van onze amberboom. Op zich was dit niet lelijk maar je kon er bij onoplettendheid je benen breken. Maar dé grote klus was het dode dennenbos (Pinus strobus) rooien en de vrijgekomen ruimte herinrichten. De dochters kochten zich een loungeset -zeg ik dit goed?- en daarmee was de bestemming vastgelegd.

De nieuwe zithoek (zonder de kussens) onder de beuken.
De composthoop diende te verhuizen en ook een groep kardinaalsmutsen moest worden verplaatst om het verhoogd terras te kunnen aanleggen waarop de zetels hun vaste stek kregen. Onder het bijhorend tafeltje voorzag ik een vloer met bloemtegels uit een 'Brusselse villa'. In 2012 ging ik er al eerder mee aan de slag.

De nieuwe zithoek werd omsloten met de verzaagde boomstammen en een takkenwal. Zo wordt tegelijk ook de wind gebroken. De aanplanting was prettig om te doen. Heerlijk om zovele vierkante meters terug aan te kleden. Een deel van het plantgoed haalde ik uit de eigen tuin (hazelaars, wilde kardinaalsmutsen, een blauwe roos, rode pavia, ...) maar het merendeel moest worden aangekocht. Bij gelegenheid toon ik de aanplanting wel eens. Het is nog niet volledig klaar maar dat is een kwestie van enkele weken. Nu ik 2/3 werk, heb ik 4 dagen per week om mezelf, de familie en de tuin aandacht te geven.


Reacties

Wat een werk, volgend jaar zal je zien dat het er allemaal goed uit ziet.
Gr Jan(Wilde een Tuin)
Zem zei…
Dat was niet mis, zoveel dode bomen. Zo veel rode beuken ook: zo jammer.
Maar de nieuwe aanplant geeft weer nieuwe perspectieven: het was een groot werk.
Hartelijke groeten van Zem.
die van ons zei…
Heel goed gedaan, Ludo!!!
SuperMasj zei…
Fijn om nog eens iets van je te horen. Ik vermoed dat de droogte van de twee voorbije jaren op jouw zandgrond het uiterste van planten vergt. Geniet nog van de tuinwerkzaamheden, ik hoop dat je volgende week nog enkele mooie dagen hebt om verder te werken.
Zijn de afgestorven dennen het werk van de letterzetter?
Muggenbeet zei…
@Tom: de hitte en droogte hebben de bomen zodanig verzwakt dat de letterzetters er een gemakkelijke prooi inzagen. De meeste bomen waren inderdaad aangetast.