22 november 2019

15 jaar Muggenbeet


Precies de dag van vandaag, 15 jaar geleden, startte ik met mijn blog Muggenbeet.
3532 titels staan intussen online en 10477 maal plaatsten jullie hierop een reactie waarvoor dank.
Er zijn stille momenten geweest maar ook intensieve periodes. Af en toe was er twijfel over de zin van het bestaan en ook hier sloeg de recessie toe bij de opmars van Facebook, Instagram en konsoorten.

Veel medebloggers van de begindagen hebben er intussen de brui aan gegeven. Ook heb ik de indruk dat het groepsgevoel binnen de blogosfeer grotendeels is weggeëbd. De eieren worden tegenwoordig elders gelegd, plekken waar ook een groter bereik is en de presentatie hipper en eigentijdser is. Zelf heb ik er ook vele jaren gesleten - met 600 volgers op Twitter - maar nergens kan ik mijn draai zo goed vinden als op mijn eigen blog.

Geen klote-advertenties, de lay-out die ik zelf bepaal, nooit het gevoel hebben dat een typetje als Zuckerberg de eindredactie doet en rust. Ja rust. Geen 200 meldingen per dag, geen tijdlijn waarvoor je een halve dag dient te scrollen om alles gezien en gelezen te hebben, nauwelijks machismo en narcistisch gekwijl en totaal verlost van die niets betekende vind-ik-leuks. Het extreem rechts gedachtegoed en andere dommigheid tieren er ook welig en daar word ik misselijk van.

Ik blijf op mijn gemakje bloggen en foto's nemen. De draad met andere bloggers moet ik weer wat aanhalen want er zitten heel wat toffe mensen bij. Bij de volgende ecotuindagen van VELT - het eerste weekend van juni - zetten we onze tuinpoort met graagte open en wie weet zien we mekaar dan in levende lijve. Toch nog steeds net dat tikkeltje interessanter dan de digitale ontmoetingen.
16 opmerkingen:

 1. Ik zit nog niet aan 15 jaar maar toch ook al bijna aan 10 en ik volg je gevoel ober bloggen helemaal! Ik blijf dan ook hardnekkig volhouden! En ik ben blij dat jij dat ook doet ;) .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgend jaar blog ik al 15 jaar. Ik heb er nog net zoveel, of misschien wel meer plezier in dan in het begin. Ik vind de blogwereld heel fijn om in te vertoeven. Het is een wereld erbij en het verrijkt mijn bestaan. Ik volg je al jaren, maar heb nog nooit gereageerd. Eén keer moet de eerste keer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De foto toont weer een heerlijk stuk van je tuin!
  Gefeliciteerd met 15 jaar bloggen: fijn dat je gewoon doorgaat.
  Ook ik kan mijn actieve draai niet goed vinden op Instagram en helemaal niet op Facebook.
  Er gaat zoveel tijd in zitten.
  Bloggen is toch leuker.
  Hartelijke groet van Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd! En fijn dat je er bent. Wij lezen en bekijken je tuin en blog met veel plezier. Bij ons gaat het op en neer, ik (marilene) ben nu wat afgeleid door instagram, martine zit graag op twitter en pinterest. Maar de blog is echt wat wij zijn, verhalen met beelden, wat maken we mee op groen gebied. We blijven in de buurt en volgen jou en de andere leuke bloggers graag in de tuin. Misschien kunnen we in juni langs komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto weer! Dat je meedoet met de Ecotuindagen, ga ik onthouden. Want wij doen niet mee deze keer dus tijd om andere tuinen te bezoeken. Ben echt benieuwd om de jouwe eens ‘in levende lijve’ te zien. Misschien tot dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Proficiat, Ludo.
  Ik blijf ook gewoon bloggen, de rest laat ik links liggen. Ook hier, bloggen met vlagen.
  Wederom een mooie foto van je tuin.
  Blij dat je volgend jaar nog eens mee doet aan de eco-tuindagen, ook ik doe hier opnieuw mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal mee eens, voor mij ook geen Facebook enz.
  Op weg naar de 30 jaar Bloggen.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik volg je ook al enkele jaren.
  Blijf gewoon verder je ding doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik volg je ook al enige tijd.Zelf doe ik niet aan facebook, maar was juist aan het overdenken of ik daar ook niet eens aan moest gaan beginnen om wat meer volgers te genereren.Maar als ik zo lees over tijdlijnen en eeuwig scrollen dat denk ik toch: laat maar.Ik houd het dan maar bij die paar handen vol volgers, die overigens voor een deel ook uit België komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben het helemaal met je eens, al heb ik mezelf erop betrapt,dat ik ook minder ben gaan bloggen, dat het sneller en gemakkelijker is om snel een foto op FB of Instagram te gooien, dan een blog te maken. Maar een blog is eigenlijk fijner, persoonlijker, rustiger etc.een naslagwerk gewoon.. Ook veel overzichtelijker, kortom alles wat jij noemde is zo..
  Bij mij is het gekomen door de aanschaf van een "smartfoon"... voorheen moest ik echt met mijn camera foto's maken, en dan was het veel te omslachtig om dat op FB te zetten, dan was een blog maken sneller. Nu is het 'andersom". Dat is dus de 'valkuil' naar mijn mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook nog van mij nog late gelukwensen met je 15jarig jubileum, Ludo! Ook al staat mijn blog op een zeer laag pitje blijf ik graag op bezoek komen bij de volharders. Graag nog eens 15 jaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tof Bart dat je nog eens van je laat horen, altijd welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kwam op je blog terecht dankzij Moois van M(i)e.
  Wat een mooie blog heb je ! Geeft zin om er ook aan te beginnen.
  Maar ik zal nooit zo'n mooie foto's kunnen maken. Goeie apparatuur ook , zeker ? Naast onmiskenbaar talent, of course.
  Ik kom hier zeker nog eens kijken, misschien vind ik ondertussen ook mijn google account terug zodat ik kan inloggen.
  Proficiat en doe zeker verder !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @anoniem: dank voor je positieve woorden. Over mijn apparatuur: ik gebruik tegenwoordig altijd mijn kleine Sony dsc rx100 markIV nadat mijn markI in het water is gevallen. Voor ong. 500 euro is dit geweldig toestel te koop. Voor vogels heb ik een 'speelgoed superzoom' van fujifilm met een beroerde sensor maar bij voldoende licht wel wat mee te doen.Ik heb tenslotte ook een sony a6000 maar deze gebruik ik nog te weinig.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.