vogels voeren en kijken

pimpelmees
Begin november startten we hier met het voeren van de vogels. Omdat we al jaren tevreden zijn over de silo-granenmix van Vivara kochten we ook dit jaar 3 zakken van 10 kilogram. Voor het eerst probeer ik nu ook nigerzaad uit. Ik meng deze fijne zaadjes door de rest. 

De pitten uit de zonnebloemen in de tuin lijken nu volledig opgegeten en de voedersilo wordt al aardig bezocht. Onze groep huismussen, de koolmeesjes en pimpelmeesjes vormen zo'n 90% van de tafelgasten. Er zitten ook vinken en sinds vandaag ook een zwart meesje. Op de grond zoeken een heggenmus en 2 houtduiven naar granen die de andere vogels gesmost hebben. Zo gaat er echt niks verloren.

Toch .... de leukste waarneming van deze late herfstperiode deed ik 10 meter verder. Op een overhangende tak aan de zwemvijver zag ik een prachtig gekleurde ijsvogel. Nog maar de tweede waarneming ooit in onze tuin. Hij of zij zit niet toevallig daar want er zwemmen heel wat vissen rond. Een duikvlucht of een visvangst heb ik nog niet gezien.

Nu de winter voor de deur staat, is het duimen dat de koperwieken van vorig jaar terugkeren. Ook de kepen en sijzen komen 's winters langs en dat is echt knap om zien. Nog een maand geduld oefenen en dan is de kans groot dat ze arriveren.


Reacties

Wow een ijsvogel! Wat bijzonder. Jullie hebben echt een waardevolle natuurtuin!
Muggenbeet zei…
Met wat oude bomen, dicht struikgewas met bessen en water kom je al heel ver. Succes verzekerd zou ik zeggen. Groot deel van de tuin is bijna 30 jaar oud, andere delen van de laatste jaren (herstel en klimaatadaptatie). Laatste jaren veel bijzondere waarnemingen en dat doet deugd.
Moois van mie zei…
Een! ijsvogel! in! je! tuin!
Hoe cool is dat zeg!
Bij mij zijn de jaarlijkse eters ook terug op post: hoer ook mezen allerhande, een heggemus, een koppel boomklevers en wat dikke duiven. Maar geen ijsvogel. Dat zou ik toch wel kicken vinden! Al geniet ik ook volop van de andere vogeltjes hoor!