Pagina's

31 maart 2019

leven aan het bijenhotel


Het bijenhotel aan de garagepoort warmt met de middagzon snel op. Het is er heerlijk vertoeven want meestal is het er ook windvrij. Vandaag waren er een handvol gehoornde metselbijen eitjes aan het leggen. Soms kropen ze er voorwaarts in en soms achterwaarts. De goudwesp was ook van de partij en dat is niet toevallig. Als de metselbij het bamboestokje verlaten had, kroop ze er op haar beurt vlug in om ook haar eitje te leggen. Haar larve eet de larve van de metselbijen op. 

de prachtig gekleurde goudwesp



24 maart 2019

instagram


Al 361 berichten intussen op Instagram.
Weinig woorden en een selectie van mijn beste beelden.


11 maart 2019

stormschade


De rukwinden haalden een snelheid tot 120 km/uur. De boomkruinen zwiepten hier wild heen en weer. Net toen ik terug binnen was van een kleine inspectieronde ging de dikste helft van een tweestammige vogelkers (Prunus padus) tegen de vlakte. 


In deze vogelkers zit ook een witte  klimroos. Deze Rosa filipes 'Kiftsgate' is mee naar beneden gedonderd maar de 'lianen' zijn nog intact. De dikke stam is terechtgekomen op 2 magnolia's en ook deze zijn beschadigd. Bij nader toezien is het niet toevallig dat net deze dikke vogelkers afgescheurd is.


Blijkbaar is deze boom bij eerdere stormen al licht gescheurd geweest en is via de ontstane spleet het rottingsproces ingetreden. We kunnen dus spreken van een natuurlijke opruiming. Toch is het jammer want de honderden witte bloemen van de inheemse vogelkers ruiken heerlijk en ook de bessen worden gesmaakt. 


10 maart 2019

Rosa 'Drie Koningen'


Rosa 'Drie Koningen' in zomeroutfit

Deze week bezochten we in Putte nog eens de rozenkwekerij van Andre Casteels. Eigenlijk wat vroeg want alle klimrozen vertoefden nog in de serre en de overige rozen stonden nog beschermd onder een vliesdoek. Maar je weet hoe dit gaat, als je plantgat klaar is moet het gevuld worden.

Ik kocht er 2 klimrozen, de Belgian Beauty en de Magical Pearls. De Belgian Beauty werd intussen aan de voordeur geplant en de Magical Pearls kreeg een plaats waar we zicht op hebben vanuit de keuken want blijkbaar krijgt deze roos een wolk van kleine rode botteltjes en dat zou schoon zijn.

Doch de voornaamste reden voor de trip naar Casteels was de aanschaf van Rosa Drie Koningen (zie foto). Bij een eerder kwekerijbezoek in 2013 was mijn oog reeds gevallen op deze bijzondere roos, een eigen product van Casteels nota bene. De foto ervan verscheen al eens eerder op deze blog. Gek genoeg belandde deze rode roos toen niet in mijn winkelkarretje maar de foto bleef in mijn kop spoken. De liefde bloeide terug op toen ik merkte dat mijn foto ook op de website van Casteels pronkte en wat later ook een uitgeverij me contacteerde om de foto te mogen gebruiken in een Franstalige tuinkalender.

Twee Drie Koningen vieren nu feest in onze tuin. In de voortuin vervangt er eentje een twijfelende Weigela en in de achtertuin plantte ik hem vlakbij onze veldkapel. In die 'heilige' zone doe ik wat aan Wortspielerei: zo groeit er ook een valse Christusdoorn en een hemelboom (Ailanthus). Wie er tijdens een tuinbezoek passeert kan ook altijd zijn hand eens nat maken in het zelfgemaakt wijwatervat.


8 maart 2019

metselbij & kikkerdril


In het bijenhotel aan de garagepoort is een drietal gehoornde metselbijen 
bezig met de nestingangen dicht te metselen. 
Nieuwe gangen worden verkend.

Nog een teken dat het bij sommige beesten al
aardig begint te kriebelen zijn de hopen
kikkerdril (bruine kikker) in de zwemvijver.



groententaart


Aan vlaaien, cakes en koeken waag ik me nog steeds niet.
Maar quiches maak ik intussen bijna blindelings.
Met gekocht bladerdeeg is het dan ook poepsimpel
en ideaal om restjes weg te werken.


ik geef me niet gewonnen


Ooit ontkiemd op een landduin
ontstaan door aangewaaid stuifzand
vecht deze toverachtige boom
met grillige luchtwortels 
tegen ontblotende erosie 
met alsmaar minder houvast
voor zijn voortbestaan


7 maart 2019

Oudsberg


Dinsdag zakte ik met zoon, vader en echtgenote af naar Opoeteren Kerk waar we een stevige wandeling naar de Oudsberg aanvatte. De Oudsberg is de hoogste landduin van Vlaanderen en zou zo'n 85 meter boven de zeespiegel uitsteken. 8 jaar moet ik geweest zijn (1970?) toen ik er voor 't eerst rondgewandeld en geravot heb. We waren toen met de KSA van Looi op kamp in Opglabbeek. Als leider ben ik er nog een tweede keer geweest maar veel herinner ik me er niet meer van. Een opfrissing, deze keer door het oog van een natuurliefhebber, was meer dan welkom. We maakten een eigenzinnige combinatie van de groene, blauwe en gele wandeling en dat leverde ons 11 km wandelplezier met mooie beelden op. 






Meer informatie over de Oudsberg vind je hier. Het is een aanrader. In augustus staat de heide in bloei en fladderen er in mijn verbeelding ook vlinders rond en dat zal deze duinengordel nog een pak mooier maken. Denk eraan dat er zowel speelzones zijn als beschermde zones (natuurreservaat) die niet toegankelijk zijn. Wij sloten onze wandeling af bij mijn jongste broer die vroeger in Meeuwen woonde maar sinds kort in de fusiegemeente Oudsbergen.