23 augustus 2017

Griesbroek

De kleine vuurvlinder
Het voorbije weekend bezochten we de festiviteiten n.a.v. 25 jaar Griesbroek en deden we er een onwaarschijnlijk mooie wandeling. Het Griesbroek is een natuurgebied tussen Meerhout en Olmen, vlakbij het kanaal Kwaadmechelen-Dessel. Dit natuurgebied maakt deel uit van het Grote Netewoud en is nog in volle ontwikkeling. Private vijvers worden omgevormd tot natuurlijke vijvers, de droogzuigende populierenaanplant wordt verwijderd en via een splinternieuwe vistrap is ook een migratieknelpunt aan de Straalmolen opgelost.

Broekbos
Behalve voor watervogels, de bever en libellen is het gebied ook heel aantrekkelijk voor vlinders. We vonden al vrij snel een knappe kleine vuurvlinder. Ik vernam dat het Griesbroek ook de zeer zeldzame veldparelmoervlinder huisvest. De rupsen ervan leven van de smalle weegbree, een plantje dat iedere ecotuinier wel in zijn tuin vindt.

Natuurlijke vijver (moeras) met bloemenpracht
We kregen een echte waw-belevenis toen we na een knuppelpad arriveerde aan een open en grote waterpartij (foto boven). Met de steun van Europa zijn hier dit jaar nog 18 recreatievijvers met weekendhuisje omgevormd tot een moeraslandschap. Laat deze zone nog enkele jaren rijpen en je gaat ogen tekortkomen. De oeverbegroei├»ng was nu al de moeite met mooie partijen gewone kattenstaart, speerdistels, koninginnenkruid en wolfspoot. 

Mooi werk van Natuurpunt
Bij de Grote Nete werd door Natuurpunt een gammele brug vervangen door een knap bewerkte boomstam (foto). De Grote Nete is een van onze meer propere rivieren. Van een buurtbewoner vernam ik dat hij hier de ijsvogels kan bewonderen. Ook de waterral wordt er gehoord.  Zoals dat ook in het nabijgelegen natuurgebied Scheps (beheer Agentschap Natuur en Bos) het geval is,  zie je hier zowel de weidebeekjuffer als de bosbeekjuffer fladderen.

Na de korte wandeling dronken we nog een tas koffie met frangipanetaart en luisterden we naar enkele toespraken. Het fijne aan dit gebied, wat voor mij toch een nieuwe ontdekking was, is dat het slechts 20 minuten van mijn huis gelegen is en bijzonder de moeite lijkt om er de verdere ontwikkeling van te volgen. De zwarte reiger is er ook al gespot maar er gaat ongetwijfeld nog veel schoons volgen. Mij gaan ze daar in ieder geval nog wel een paar keren tegen het lijf lopen. Een splinternieuwe uitkijktoren is op komst!


2 opmerkingen:

  1. Ziet er in orde uit. En Fragipanetaart achteraf, maakt het helemaal af. 30 km stroomafwaarts is de Grote Nete nog altijd zwaar vervuild (het slib is gecontamineerd, en blijft nu het water vervuilen, als ik het goed heb begrepen)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gebied, wel jammer wat fruitberg schrijft.
    Ooit komt het goed.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.