1 april 2016

restyling voortuin


Prunus persica 'Melred'

Door het omspitten van het merendeel van het gazon in de voortuin kon ik deze week de vlinders, bijen en mezelf plezieren met de aanplant van nieuwe bomen, heesters en vaste planten. De bedoeling is om er nog kaardenbol en blauwe knoop tussen te zaaien zodra ik hiervan zaad heb. Ik heb volledig mijn eigen ding gedaan, voorgekauwde lijstjes bleven achterwege. Niet dat deze niet zinvol zijn maar het werkt eenheidsworst in de hand. Alles is aangeplant, enkel wat fijne mulch van de voorjaarssnoei dient nog te worden aangebracht.


een heerlijk geurend peperboompje

Ik koos voor volgende planten (invalshoek: vooral botanische aanvulling op reeds aanwezig planten in de tuin):

Lijsterbes 'Autumn Spire' - honingbes - peperboompje - perzikboom (met rode bloemen) - Japanse sierkwee 'Jet Trail' - Corylopsis pauciflora - Lychnis alpina - Echinacea purpurea - Baptisia decadence - Baptisia australis - Geranium 'Anne Thomson' - Monarda'Beauty of Cobham' - Sanguisorba officinalis 'Tanna' - Aster 'Dunkle Schöne' - Aster 'Alice Haslan' - Astyer 'Peter Pan' - Hemerocalis 'Frans Hals' - Eryngium planum - Eryngium bourgatii - Lavatera 'Barnsley' - Helenium 'Moerheim Beauty' - Hesperis matronalis (damastbloem) - Iris ensata - Aquilegia 'Ruby Port' - Aquilegia vulgaris 'Nivea' - Centranthus ruber - Gaillardia 'Burgunder' - Linum perenne (vlas) - Thalictrum 'Elin' (7 stuks als blikvanger) - diverse lupinen - Nepeta mussinii - Dryas suendermanii - Iris sibirica 'Butter and Sugar' - Achillea filipendula - Phlomis tuberosa - Campanula poscharskyana 'EH Frost' - Phlox divaricata 'Clouds of Perfume' - diverse munten - Knautia macedonica - Kniphofia spec. - en tenslotte nog wat scheursels uit de tuin.


De paardenbloemen bleven ook staan, ze zijn qua insectenverwennerij 
minstens even goed als de planten hierboven.


5 opmerkingen:

  1. Ik heb hier nog een grote doos zaadknoppen van de (grote) kaardebol staan.
    Moet er nog een deel uitstrooien en ga een deel een bak proberen te zaaien maar heb er veel en veel teveel.
    Stuur ik er een paar op?
    (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153702552754311&set=pb.656924310.-2207520000.1459532479)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat mag altijd maar voel je niet 'gedwongen' of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een leuk lijstje. Er zitten wel enkele moeilijkere planten tussen (zoals dat peperboompje). Ik denk dat de vlinders bijen et alii dat plekje flink gaat appreciëren

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De planten die verdwijnen, vervangen we door andere soorten. Het is zo dat je de planten kan leren kennen. Voordeel van de voortuin is dat het grotendeels aangevoerde grond is (Scherpenheuvel) en dat er een kleine hoeveelheid leem tussen zit. Ik verwacht niet veel problemen behalve de Kniphofie en de Baptisia.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is hier ook zo. Ik probeer wat ik graag wil hebben, en als het niet lukt is dat geen ramp, dan komt er iets anders in de plaats. Ik ben bereid een plant een tweede keer aan te kopen, maar na twee pogingen houdt het hier op voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.