2 november 2015

och ochtendgrijs


Als 'ochtendgrijs' in de Dikke Van Dale kan geraken, lukt het 'herfstoranje' misschien ook wel. Op de foto's zie je de herfstkleuren van respectievelijk de Parrotia persica (boven), de Acer cissifolium en krentenboompje (midden) en de Cornus kousa (onder). Ook bijzonder betoverend van kleur is de Fothergilla gardenii. Vorig jaar werd mijn plant door een te ijverige helpende hand op grondhoogte over gelopen (RIP) vandaar dat ik me vandaag een nieuwe jonge plant heb aangeschaft. De Fothergilla behoort net als de Parrotia tot de toverhazelaarfamilie. Tussen het grote aanbod toverhazelaars (Hamamelis) zitten er ook die qua oranje-rode herfstverkleuring niet moeten onderdoen.


Voor wie van die warme herfstgloed houdt, is er echt keuze zat: de Amerikaanse bosbes bv. en  binnen de esdoornfamilie, de kardinaalsmutsen en kornoeljes (zie onder) zitten ook enkele prachtexemplaren. Wie voor zijn tuin nog een mooie herfstbloeier zoekt, is het nu het moment om kwekerijen, arboreta of parken een bezoek te brengen. De Forthergilla is wel een prijzig exemplaar (hij groeit dan ook heel langzaam) maar een rode kornoelje of kardinaalsmuts heb je voor een halve euro (bosplantsoen).


Wat ik ook altijd mooi vind, is de combinatie van deze herfstverkleuring met kleine rode of gele appeltjes. Vlakbij onze voordeur staat zo'n sierappelboom en gecombineerd met één van onze amberbomen geeft dat volgend beeld:




8 opmerkingen:

  1. Hele mooie beelden van zonnige herfstkleuren. Ik heb slechts mistige herfstkleuren te bieden...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In het binnenland is het duidelijk beter - en in dit seizoen dus ook mooier - dan aan de kust. Niks dan mist en somberheid alhier.
    Sfeervolle beelden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De herfstkleuren blijven me boeien!
    Daarnet naar de plantentuin van Meise geweest. Lekker zonnetje, bloeiende orchideeën, herfstwandeling langs bomen met prachtig verkleurende bladeren...... dat was genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Erg mooie beelden. De bladeren van de Toverhazelaar liggen hier al op de grond. Fothergilla is inderdaad een vreselijk trage groeier

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt die prachtige kleuren mooi vastgelegd, Ludo.
    Ik denk dat onze toverhazelaar een beetje de kluts kwijt is want toen ik dit weekend wat in de tuin aan het rommelen was zag ik dat deze al vol gele bloemen stond.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De rode 'Diane' is hier ook aan 't openkomen. Laat maar komen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nakaarten over een mooi en spannend avontuur: herfst.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik geniet van je kleurige foto's. Ludo.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.