25 oktober 2015

de Zichemse Maagdentoren

Twee weekenden na mekaar bezocht ik de Zichemse Maagdentoren. Deze recent opgeknapte donjon bevindt zich dicht bij het station, precies op de plek waar de Demer zich in tweeën splijt. Ooit hoorde deze in ijzerzandsteen opgetrokken donjon bij een grote waterburcht. Men schat dat de Heer van Zichem, Reinier II van Schoonvorst,  omstreeks 1383 de opdracht gaf om deze toren op te trekken.

De prestigieuze donjon heeft helaas een hele lijdensweg afgelegd. Ooit tot flarden geschoten door de Spanjaarden, gediend als gevangenis en koeienstal, getroffen door een genadeloze blikseminslag en ...  in 2006 stortte één vierde in, ondanks het statuut van Beschermd Monument (1962). Hierbij werd onherroepelijke schade aangericht.

Lange tijd stond de ruïne in de steigers en met zijn voeten in het water maar onder impuls van de vzw Red de Maagdentoren werd een renovatieproject op gang getrokken waarvan nu het resultaat te bewonderen valt. De reacties zijn overwegend positief (ik ben één van hen). Het Hageland heeft met de beklimbare* Maagdentoren  een geweldige trekpleister bij. Na 140 trappen - geteld door een fiere oude Zichemnaar die ons pad kruiste - heb  je een mooi uitzicht over de Demerbroeken. (*niet in de winter) Geniet tijdens de beklimming van de sierlijke gewelven en de ingenieuze aanpak bij de renovatie.


De Zichemse Maagdentoren weerspiegelt in de Demer
vlakbij de oude spoorwegbrug Zichem - Scherpenheuvel.

Zaterdag 31 oktober 2015 (volgende week) is de laatste openingsdag van dit jaar !
Toegang gratis - eigendom van de Vlaamse Overheid sinds 1999.

4 opmerkingen:

  1. Mooie opnames van een met recht beschermd monument.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heimwee. Tot 12 jaar geleden woonden we op de markt van Zichem, en was de Maagdentoren een vaste wandelingsdoel met de kinderen

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.