meegenomen: herbloei


De Viburnum bodnantense is al flink van jetje aan 't geven. Hier en daar openen zich ook al bloempjes van de toverhazelaars en de knoppen van enkele Helleborussen zwellen zienderogen. Niet zo abnormaal voor november maar de allereerste waarneming van een kolibrievlinder gisteren in onze tuin is dat duidelijk wel. Zo laat op 't jaar is deze verschijning echt wel een uitzonderlijk gebeuren. Ook geniet ik momenteel van een groepje goudhaantjes. Ze nemen graag een bad aan de rand van de zwemvijver, vlakbij de bank, waar ik nogal eens lekker zit te niksen. Daar dient zo'n bank dan ook voor.


Andere bloggers hebben het ook al opgemerkt dat heel wat rozen terug aan 't bloeien zijn. Hier is dat niet anders. Dat is toch maar mooi meegenomen. Hierbij valt het me op dat de herbloei van de Rosa 'Félicité et Perpetué'  veel roder is dan de zomerbloei. 


Tijdens het herfstverlof heb ik voorts niet altijd stilgezeten. Al het verzameld snoei- en opsleunhout werd verhakseld, een hoogstam appelboom werd gerooid, de gevallen bladeren die zich op de paden bevonden werden op een composthoop verzameld (al de rest mag terplekke rotten) en van de blauwe takken van een tegen de vlakte gelegde Abies procera werd een nieuw dak op de takkenwal in het bos gebouwd. 
Reacties

Anoniem zei…
Die kolibrivlinder was misschien verdwaald, maar toch goed terecht gekomen, denk ik dan.
Ook hier nog heel wat rozen in bloei, ik krijg nu op een aantal vaste planten ook een nabloei, erg eigenaardig
Menck zei…
Een herbloei bij veel rozen, de zogenoemde doorbloeiers, is geen uitzonderlijk fenomeen, maar bij vaste planten wel. Als de evolutie zich doortrekt zoals ze al een tijdje bezig is, zullen we ons steeds vaker aan tal van verrassingen mogen verwachten. En nee, 't zullen niet altijd zulke aangename zijn, vrees ik.
Muggenbeet zei…
De rode kornoeljes zijn ook allemaal terug in de bloei gekomen.
Loes zei…
Misschien moet ik toch eens wat vaker in de tuin komen want het ziet er allemaal heel mooi uit!! xxxx
Marthy zei…
Het lijkt wel of het bij jou altijd feest in de tuin is, Ludo. Prachtig, die roos, wat fijn om daar zo laat in het tuinseizoen nog van te mogen genieten.